10 Mitos Osama Bin Laden

Selepas serangan 11 September 2001, pengganas rangkaian Al-Qaeda pemimpin Osama Bin Laden telah berubah menjadi angka yang menakutkan dan misteri kepada dunia, terutamanya Amerika Syarikat. Semasa ini mitos begitu banyak yang diedarkan mengenai beliau.
Berikut adalah 10 daripada mereka – yang terbukti betul – seperti yang dilaporkan oleh harian Bahasa Inggeris terkemuka, The Guardian.

1. Osama ‘dicipta’ CIA
Osama telah pernah ditunjukkan kepada menerima pembiayaan langsung atau dilatih oleh CIA pada tahun 1980-an. Begitu juga, pengikut Osama. Tidak pernah ada sebarang bukti hubungan langsung dengan CIA.
Kebenaran, Mujahideen diketahui Afghan yang telah menerima pembiayaan dan latihan dari CIA, melalui perkhidmatan risikan Pakistan, ISI. Bantuan telah dikeluarkan semasa rintangan para Mujahideen untuk Soviet, walaupun tidak dalam jumlah yang besar.

2. Osama mempunyai kekayaan
Osama akan dipaksa untuk meninggalkan Arab Saudi tanpa sebarang harta benda di semua. Selepas semua aset beliau dibekukan, dia terbang ke Pakistan dan Sudan. Keluarga besar bin Laden juga telah memutuskan hubungan dengan keluarganya. Beliau juga tidak mewarisi harta bapanya. Yang dimiliki Osama itu bersentuhan dengan beberapa orang, yang menjadikan ia lebih mudah untuk mengumpul dana.

3. Osama adalah bertanggungjawab untuk pengeboman WTC 1993
Ramzi Yousef, pelaku utama serangan ganas, boleh bekerja untuk Khaled Sheikh Mohammed yang merupakan pengendali bebas pada masa itu. Mohammed hanya mula menyertai Al-Qaeda pada tahun 1996 dan juga menjaga jarak dengan Bin Laden.

4. Osama dana daripada perniagaan narkotik
Tidak pernah ada sebarang bukti mana-mana asas dakwaan ini, termasuk dokumen-dokumen kerajaan British selepas 9/11 Al-Qaeda.

5. Osama tidak pernah berada dalam situasi yang berbahaya
Adalah tidak benar bahawa Osama sendirian membunuh jeneral Soviet dan kemudian disita AK-47 – seperti yang berulang kali mendakwa Osama. Walau bagaimanapun, laporan saksi mendakwa beliau terlibat dalam pertempuran di Jaji pada tahun 1987 dan pertempuran terakhir Jalalabad pada tahun 1989.

6. Osama tinggal dalam sebuah gua
Pada lewat 90-an, demi propaganda Al-Qaeda, Osama menjemput beberapa wartawan yang ingin menemubual beliau di gua-gua di Tora Bora di timur Afghanistan. Malah, Osama tinggal di kompleks yang selesa berhampiran Hadda peninggalan ladang kolektif Soviet yang dimiliki oleh tuan-tuan tanah stempat. Pada tahun 1999, beliau kemudian berpindah ke kompleks perumahan berhampiran Kandahar.
Apabila dibunuh, Osama tinggal di rumah yang selesa di Abbotabad, Pakistan. Di antara kedua-dua tempoh ini, terdapat tiada bukti langsung bahawa Osama bin Laden telah hidup di dalam gua. Lain-lain pemimpin kanan Al-Qaeda juga seolah-olah hidup di dalam sebuah kubu semi-rumah yang biasa dalam suku-suku tempatan.

7. Sebagai seorang pemuda, Osama berpesta kerap di Beirut, sebelum menjadi militan dan fundamentalis
Tidak ada bukti mengenai perkara ini. Muda Osama malah dikenali sebagai masa yang pemalu dan taat, berkahwin muda, dan sering dibelanjakan mengkaji kitab-kitab.

8. Osama hampir meninggal dunia akibat penyakit buah pinggang
Beberapa laporan – seperti termasuk gagal-gagal di Guantanamo – yang dipanggil Osama mempunyai penyakit saluran kencing. Walau bagaimanapun, penyakit ini sudah tentu jauh dari yang serius untuk membuat ia mati. Lebih mungkin lagi, beliau mempunyai masalah dengan belakang yang menyebabkan angka tinggi (kira-kira 1,95 meter) dan banyak pergerakan yang kurang.

9. Osama bersembunyi di Kashmir, menjadi pemimpin kumpulan Chechen, yang bertanggungjawab untuk beberapa perbuatan keganasan di Filipina dan Indonesia, menganjurkan 2004 serangan ganas di Madrid dan mempunyai rangkaian yang luas di Paraguay, sub-Sahara Afrika dan Afrika Selatan.
Semua tuntutan yang dibuat oleh negara-negara yang berlainan atau agensi perisikan sepanjang dekad yang lalu telah menunjukkan tidak mempunyai asas untuk apa-apa keterangan.

10. Osama peminat setia Arsenal
Osama dikhabarkan sebagai penyokong Arsenal, terpikat dengan permainan selepas Gunners semasa lawatan ke London pada tahun 1994. Bin Laden juga dilaporkan ganjaran oleh nama Arsenal bolasepak Ian Wright untuk anak beliau, Abdullah.

Walaupun peminat Arsenal khabar angin sering melaungkan: “Osama, woah-woah, Osama, woah-woah, beliau yang bersembunyi di Kabul, beliau adalah dalam Arsenal cinta”, tetapi ia adalah pasti bin Laden bukanlah 1 ‘gereja’ setia ini utara London kelab .

10 Mitos Osama Bin Laden


1 Response

  1. titan says:

    yang no 10 tu aku musykil la. haha..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *