15 Perkara Asas Peniaga Melayu/Bumiputera Wajib Tahu Sebelum Berniaga

Peniaga-Melayu

Ramai peniaga-peniaga melayu dan bumiputera kecundang awal sebelum sempat meraih untung pulang modal kerana gagal dalam perniagaan mereka. Ketiadaan pengalaman yang luas dan pemahaman mengenai strategi perniagaan membuatkan perniagaan melayu dan bumiputera hanya mampu bertahan minima 6 bulan.

Apakah punca sebenarnya? Apakah masalah yang menghantui peniaga-peniaga melayu dan bumiputera ini? Tatkala peniaga cina dan india maju tak ingat dunia dan meraih untung beribu-ribu tetapi peniaga melayu hanya mampu melihat dan menumpang gembira tetapi jauh sudut di hati, mereka sebenar kecewa dan cemburu dengan kejayaan rakan ‘seperniagaan’ mereka.

Dibawah, My Media kongsikan 15 perkara asas yang peniaga melayu / bumiputera perlu tahu.

1. Apa pun business dia bergantung pada business apa yang kita nak buat. First sekali benda paling asas adalah perlu ingat, cina kalau jual apa apa dekat Melayu harga dia bagi mesti mahal dari harga dia bagi dekat kaum dia. So untuk dapatkan harga murah dari supplier cina ni, kita kena puji bangsa cina sikit-sikit dan kutuk bangsa kita sikit-sikit. Memang pahit nak buat tapi ni adalah untuk newbies yang dalam keadaan terpaksa a.k.a darurat sebab tak ada supplier lain. Cara ni ternyata berkesan. Masa wayang puji cina dan kutuk Melayu tu jangan bagi kantoi, kasi confident sikit macam ahli politik gebang.

2. Tapi dalam masa yang sama kita perlu tikam belakang cina ni, dengan pergi cari supplier lain. Sebab kita tak boleh harap 1 supplier je, kalau tak memang kena tipu hidup hidup dengan cina ni. Orang Melayu kalau nak berniaga tolong jangan ada cukup cukup je. Kalau 50k modal berniaga. Pastikan 50k extra dalam bank. atau pun paling paling busuk pun 25k extra dalam bank. Lagi taik pun kena ada 20k extra.

3. Maksudnya jangan harapkan 50k bulat bulat tu je. Sebab dia akan banyak unseen cost yang akan menggangu kita. Contohnya kita tengah syok berniaga, tiba tiba supplier cina lahanat naik harga sebab tau kita tengah sedap berniaga. Tak ke dia punca punca buat kita lari budget, bila lari budget bankrap la. Tambah plak pasti ada punya la cost cost yang akan menggangu tak cukup itu la, tak cukup ini la.

4. Supplier cina ni dia perangai jenis wajib bagitahu berapa harga dia tolak dekat Melayu dekat cina cina lain. Ini dinamakan auto-tikam belakang. Bagi diorang tak rasa bersalah terang terang tipu Melayu bagi harga mahal. Tapi tak apa, untuk meminimumkan kebangsatan supplier cina ni kita nak beli dekat supplier cina dah tentu ada dua cara. Iaitu cek dan cash. Sentiasa ingat kalau pakai cek kita tak boleh demand harga. So langkah yang lebih baik untuk starting modal yang ada lebih sket, kita beli kat supplier cina tu pakai cash. Dengan itu kita boleh gertak la dia sket sket(lepas habis survey harga-harga semua), tapi jangan over gertak sebab nanti mampus tak dapat beli.

5. Setiap detik dan masa kita perlu survery harga-harga, perlu rajin kan diri nak nak dekat kedai cina. Tanya je sampai lebam, jangan pernah bosan, walau kita tau dekat lowyat 1 floor tu amik samsung dengan supplier yang sama. Rajinkan diri tanya harga. Nak dapat murah memang tak dapat la, tapi kalau rajin survey Insyaallah harga tak la mahal sangat.

6. Setiap kali lepas beli barang dekat supplier cina ni kita jangan buang resit terus. Sebab diorang ni kaki tipu punya orang. Harga kedua kita beli belum tentu dapat sama macam harga pertama. Ingat sentiasa, kalau barang tu naik harga, dia akan inform awal-awal. Kalau tiba tiba je naik tanpa inform, confirm dia tengah kencing kita, itu maknanya dia nak try tengok kita alert tak alert. Itu jam kasi hulur resit lama sebelum ni, so resit sangat penting untuk standby.

7. Bila dah beli plak dekat suppliear cina tu, kalau beli barang dengan banyak pastikan tanya ada FOC tak. FOC ni kira beli 10 percuma 2. Jangan salah faham FOC ni promosi plak. Promosi ni sekali sekala. FOC ni setiap masa, asal beli banyak je mesti dapat. Supplier cina memang diterapkan tak bagitau langsung FOC dekat pelanggan Melayu melainkan mereka tanya. Tapi kalau bangsa mereka, tanpa perlu tanya mereka dah bagi. Sebab dia tau, pelanggan cina petik jari boleh dapat 10 supplier berlainan Melayu susah nak dapat suppliear, tu yang dia tak hiraukan.

8. So korang kena tanya la ada FOC ke tak. Tak semestinya barang free, kadang kadang potong harga, kadang kadang dua kali potongan harga dan macam macam lain yang sebenarnya Melayu tak tahu. Korang bayangkan aku berniaga tak ada la sampai juta juta, tapi cina lahanat ni boleh bagi aku potongan harga 10%, ditambah dapat barang extra percuma lagi. So FOC ni penting untuk korang tanya. Kita sebenarnya boleh bersaing dengan orang cina, tapi satu masalah networking orang tengah kita ni banyak orang cina.

9. Masalah pertama orang Melayu bankrap a.k.a gagal sebab pengurusan kewangan. Melayu telah sebati gagal dalam pengurusan kewangan. Kebanyakkan Melayu tak tahu dan tak rekod kan duit untung, duit modal, duit personal. Semua ni diorang campur adukkan masak tepung cucur adabi dan pukul rata dengan kaedah “eh pakai dulu laa, nanti aku ganti balik”. Jawabnya memang haram ganti balik.

10. Masalah kedua orang Melayu adalah disiplin, orang Melayu memang fail bab disiplin iaitu Isnin buka, selasa tutup, rabu buka, khamis tutup. Kedai plak jenis bukak lambat dan balik awal. Sepatutnya bukak awal dan balik lambat. Ketiga orang Melayu terkenal bencin untung sikit iaitu dengan tak nak jadi orang tengah. Contohnya aku survey harga barang ni di KL adalah RM7-RM8. Tapi bila jual dekat tempat aku harga pasaran RM11. So cina cina ni dia rajin jadi orang tengah untuk dapat kan keutungan setakat RM3. Memang kita pandang sikit. Tapi apa yang bagusnya bila dia dah lama buat kerja orang tengah ni, dia akan dapat satu network kukuh dan besar dengan pelanggan dia.

11. Masalah ketiga orang Melayu adalah dalam gagal dalam menghambakan diri mereka kepada pelanggan. Mereka selalu anggap mereka adalah bos sebab mereka punya perniagaan. Sebenarnya dengan pelanggan nak kena jaga, walaupun pelanggan yang salah, kita kena cakap kat diri “aku yang salah”, baru la kedai kita tip top mesra pelanggan. Jangan sampai ada orang cakap pasal kedai kita walau sket pun.

12. Contoh dia kata kedai kita mahal, tak mesra pelanggan, barang sentiasa tak ada. Mula mula memang sorang je tahu, tapi nanti lu tunggu seminggu je satu taman tahu. Masa tu baru lu tengok tak ada sapa datang kedai walau kedai lu penuh dengan barang. Kena ingat barang tip top tak menjamin pelanggan akan setia. Mulut manis dan pandai layan pelanggan iaitu service menjadi orang Melayu cair.

13. Jangan sesekali menggunakan keadah “sekejap ye, jap eh” dan berbagai bagai kejap lagi. Pastikan telinga peka dan tak pekak iaitu apabila order sampai, tak perlu ulang pesanan dia tu. Cuba warisi sikap kedai mamak, hanya akan cakap “wokeh, wokeh”. Apa jua kita pesan dia akan cakap “wokeh”. Nak mesra pelanggan biar bertempat, time amik order kita perlu alert dan pantas. Ni dah macam caca merba, sikit sikit “apa bang saya tak dengar, eh kejap ye”

14. Bila harga jualan kita kena main ikut harga pasaran tempat masing masing. Kalau tak dapat sama tak apa, kita faham amik pun mahal dari cina lahanat. Tapi jangan jual mahal sangat. Biar untung sikit, tapi rolling laju. Nanti lama lama banyak la masuk tu. Biasa kan diri dengan main cara rolling kuantiti banyak. Memang la sakit dan letih, sikit sikit nak rolling. Tapi kalau harga mahal, masuk pun lembab nanti tambah plak mesti ada orang cakap cakap pasal kedai kita. So boleh effect business. Sambil sambil tu kasi cari supplier lain. Macam aku nak murah terpaksa fight dengan supplier dari 3 kawasan jauh yang berbeza beza. Memang serabut dan banyak kerja. Lu paham paham je la, cina 1 supplier semua barang harga murah. Kita orang Melayu kena ada 2,3 supplier baru boleh laga laga harga dengan supplier cina ni baru dia terkedu bagi harga murah.

15. Harga memang kena fight bro dengan pesaing kita. Dia turun, kita turun, kita follow je rentak dia semampu boleh. Betul betul kaw punya kita ikut. Dia naik, kita naik. Nanti lama lama dia letak normal la. Sebab tu untuk cover kita kena letak barang lain yang dia tak ada. Kadang kadang benda sebab 20sen anak dia nak gula gula dia pergi kedai pesaing tu sebab kedai kita tak ada gula gula langsung. So dah alang-alang sampai kat kedai dia, dah tentu ayah dia beli barang makan semua sekali. Jangan kerana 20sen kita tak dapat tarik pelanggan. Ada banyak lagi sebenarya yang boleh ditulis sampai boleh tebal macam buku Dr Mahathir. Cewah, tapi ni berdasarkan pengalaman la. Mungkin ada yang tak dapat praktik, sebab ikut jenis business. Pape pun majulah pengakap untuk negara.

-KETUA PENGAKAP-


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *