5 Sebab kenapa orang tak masuk blog kita (Original )

Kadang – kadang kita pelik kenapa masa mula – mula dulu kita buka blog dulu visitor ramai dan tiba – tiba saja visitor dah makin mengurang dan makin mengurang . Mungkin korang pikir korang tak blogwalking sebab tu visitor sikit . Tapi korang tak tahu ada juga faktor lain yang orang tak mahu nak melawat blog korang .

1 . Blog Yang Lembap
Kalau macam Kodet , sirius Kodet akan pangkah kalau blog lambat nak load ni . Tunggu 3 saat baru keluar tajuk blog , header pun belum nak keluar lagi . Bagi blog macam ni , orang yang penyabar jelah tunggu . Dah tunggu tengok isi pun tak best . Dengan penuhnya gambar korang , kalau sikit tak apa la , ini sampai dalam 20 gambar dalam blog korang . Kalau kecik ok la jugak orang leh terima tapi kalau besar sangat orang pun dah muak .

2. Blog AutoPlay Music
Sebelum Kodet nak blogwalking , memang Kodet akan mute sound laptop Kodet . Bila Kodet buka blog sekali dalam 5 blog . Dalam 5 blog yang Kodet bukak ni , 3 of 5 blog ada autoplay music . Korang tau tak yang orang semua ada playlist lagu sendiri untuk dengar . Tapi bila korang dah campurkan music korang dengan playlist orang yang membaca , itu akan spoilkan mood pembaca . Macam Kodet terpaksa sabar dengar lagu walaupun Kodet tengah dengar radio , lepas Kodet habis baca cepat – cepat Kodet tutup blog tu. Sirius Kodet tak boleh nak tahan .

3. Blog copycat dan mengaku hak sendiri
Cuba korang bayangkan , Kodet baru baca entri ini di blog A semalam . Bila Kodet melawat blog B hari ini ada lagi entri ini . Buatpa Kodet nak baca lagi kan ? Dah la dengan copy paste , gambar tu pulak kasi letak trademark blog korang . Benda macam ini kita perlu letak la credit to blog yang kita copy paste . Kalau blog A tadi tu tengok pun sejuk hati dia ada backlink untuk dia . Tapi Kodet memang tabik la kat Tubelawak sebab dia tak pernah tulis trademark kat gambar dia .

4. Blog yang tak ada shoutbox
Korang pandai blog walking kat shoutbox blog orang lain , tapi korang tak pandai letak shoutbox di blog korang . Kalau ada pun korang letak kat dalam page lain . Tolonglah letak shoutbox di tepi supaya senang sikit orang nak kasi backlink untuk korang pulak tengok entri diorang . Kalau boleh janganlah kecik sangat kotak shoutbox korang tu , sebab kebanyakkan blog yang Kodet tengok kotak shoutbox terlampau kecik sampai tak boleh nak nampak butang Shout! Apa guna ada shoutbox kalau orang payah nak shout kt blog korang .

5. Blog yang disable right click 
First Kodet nak bagitau , kalau blog korang tentang diri korang tak payah la korang buat disable right click . Macam Oh! Tidak ok la dia buat macam tu sebab blog tu tentang benda pelik , menarik dan ajaib . Tapi walaupun Kodet tahu ramai orang yang copy paste dari blog Kodet , tapi Kodet biarkan sebab Kodet pun dapat semua ni dari Google . So Kodet just biar sebab bukan harta milik Kodet .


18 Responses

  1. NadiRah says:

    nak buang lagu ar cmnih..hahaha

  2. Alynn Notnot says:

    tak suka la org disable right click. nak bukak link kat tab baru susah -.-"

  3. Miela Tahril says:

    miela setuju dengan pandangan kamu ni. dulu miela ada juga music mix ni. then miela baca di entry blogger lain.miela rasa ade betulnya yang miela buat blogger tak selesa nak bw. pastu trus delete.:)….

  4. sitihanisahali says:

    btol3….xske bce blog org yg letak autoplay music..

  5. isma says:

    rupenye mcm itu
    terima bg informasi

  6. Mohamad Izwan says:

    aiseh.. aku tak letak shoutbox kot.. nnti byk spam.. hehe..
    yg disable right clik aku okey lagi, tapi tak leh blah bila disable right click then kuar popup macam2.. contoh,"haa,nak buat apa tu?"..
    argghh !!..tension aku..

  7. AL says:

    paling x suka~
    yg no3 tuu Blog yg bukan hasil tangan sndiri…~ klo wat kesimpulan x pa..
    lagi, Blog yg x penah update~ jarang2…sebulan sekali, x pon 2 bulan sekali~
    blog yg penuh ngan semak samun (iklan or widget yg byk sgt)sampai pening nak tgk..kadang2 gak leh wat loading masuk blog tu slow~ Zzz..

    blog yg tulisan kecik or byk sgt warna gak…makk aii membebel dah aku..

  8. aYun says:

    Kodet, macam blog ayun ni cte pasal Style n Fashion ayun, banyak gambo ayun , agak2 orang tak suke ke?? 🙁

  9. Kodet says:

    @Ayun , mcm blog ayu… tgk saja follower smpai seribu…mesti la org suka …lgpun ayun pun kodet tgk mcm yuna lak… gmbr bnyk asalkan blog x slow sudah..

  10. CakapBisa says:

    hahahaha.. bagus..:)

  11. n i k l i s a says:

    aku siap wat entry khas bg yang disable right click tuh.
    sakit hati nye pasal.

    dah la right click, bila tekan je kuar window cakap macam2.
    bajet howt dow.
    xmenahan!

  12. tity says:

    sama..sama..
    sangat tak suka bila ada disable right click. sbnrnya masih leh copy even x right click..yg tak bestnyer bila nak click link buka new tab..

  13. amira afiqah says:

    kalau lagu yg boleh menyerabutkan kepala otak mmg butang pangkah kadi sasaran.klu nak letak kene lagu slow2~ hehe.mcm piano punya..layan~

  14. Firdaus Kasim says:

    blog saya x de ciri2 diatas..nnti kodet lawat blog sy yew.. hehe

  15. Kujie says:

    Blog tak de shoutbox…

    orang masuk, visitor dari search engine tapi blogger je tak suka masuk. Selalu baca blogger tak suka blog yang tak de shoutbox

  16. Arya Putra says:

    abeh mana ko punya shoutbox? kekekekeke..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *