7 Perbezaan antara Blogger dengan orang yang tak berblog

Pernahkah korang rasa yang korang tak sama macam orang lain ? Maybe tak terasa kalau kawan – kawan seorang blogger macam korang , tapi kalau kawan anda bukan jenis blogger . Kali ni aku dah tahu kenapa blogger berlainan dari insan biasa .

1. Komputer / Laptop berada di sisi
Boleh dikatakan setiap blogger mesti ada laptop atau komputer di sisi dan akan berasa risau kalau tak dekat dengan komputer . Rasa macam tak senang duduk . Aku juga rasa macam ini .

2. Waktu tidur yang berbeza
Untuk blogger yang betul – betul kental selalunya tak tidur dan sangat prihatin dengan masa , setiap saat dirasakan membazir kerana bagi blogger masa itu emas . Sama macam aku , aku rasa pagi macam rugi dengan hanya tidur . Tapi bila buat macam ini tengoklah akibatnya esok , orang tidur malam kita tidur siang .

3. Otak tak pernah berhenti memikirkan idea baru
Untuk blogger yang mahu mencari idea untuk entri baru untuk blog , semestinya di mana dia berada sama ada waktu makan , dalam toilet mesti giat memikirkan dan bekerja keras untuk mendapatkan idea yang terbaru .

4. Tidur dalam kelas
Untuk blogger yang masih bersekolah atau berada di IPT kemungkinan senang mengantuk dalam kelas . Cara senang nak hilangkan mengantuk ialah menyuruh kawan menampar muka kita atau basuh muka serta minum air .

5. Kita untung
Blogger sangat istimewa kerana setiap kita kali menulis , kita dapat $$$ . Oklah dari main game online , membuang masa lepastu tambah dengan beli molpoint lagi (setengah game je) . Bukan setakat tu , kalau kalah nanti mencarut dan gaduh . Last – last dapat dosa je .

6. Berani kat blog , tapi kat luar penakut
Bukan semua orang macam ni dan tentu bukan aku . Tapi kadang – kadang kita boleh tengok setengah blogger hanya hebat di blognya tetapi bila face 2 face , alahai tak sama macam dia tulisd alam blog .

7. Suka berkongsi
Blogger sememanya suka berkongsi . Setelah ada blogger , kita boleh tau macam – macam benda yang terjadi / berlaku dan isu – isu semasa . Kesimpulannya blogger – blogger ni seorang yang tak kedekut nak berkongsi dengan orang lain tanpa meminta bayaran .

Sebenarnya aku ada lagi banyak nak diletakkan kat sini , tetapi memang aku malas nak cari gambar dan menulis . Sekian …. assalamualaikum .


80 Responses

  1. ceritasekupang says:

    betul…setuju sangat dengan entri ni…tapi bila dah offline baru idea datang mencanak untuk update blog…bila tengah on9 blurr sja…haha….

  2. mOoN says:

    hehehe…perenggan last memang x blh blah..

  3. ecadwinkyasha says:

    nombor 4 itu sangat betul.
    *selalu meng"apply"kannya didalam kelas*
    haha

  4. ►AdamXis◄ says:

    ha3…betul semua point tuukecuali dalam kelas…
    kodet nie berjaga malam sgt kot?…
    aku ske yg no.3…aiisshh mmg skrg mcm tuu dah…

  5. Abdul Farique says:

    huhuhu , itu lah aku . tapi bab duit tu bukan aku , sedikit rm0.01 pon aku tak pernah dpt kat nuff !!

  6. syuwai says:

    haha

    nice entri

  7. Kodet says:

    @syuwai , thx2

  8. -[miracle]- says:

    haha. cool 😀

  9. eeqa~ says:

    Berani kat blog, tapi kat lua penakut.. aku suke ciri2 nieyh.. hihi 🙂

  10. THE LEKAT LEKIT STORY says:

    stp org ada kelebihan & kekurangan.. mngkin berani kat blog kelebihan dia.. hakikatnya kat luar dia penakut.

  11. MiSzy DiaN says:

    setuju setuju..
    hihihi..
    suka entry nie..

  12. SyedGraphiX says:

    hahaha…sangat setuju lahh XD

  13. EmanCloud says:

    suke entri ni no 4 tu like! hahah eh twitter mule2 kite kene rajin follow blogger laen. seyes. cam tu lah jugak aku dulu. slow2 makin ramai. sebab dorang follow balik.

  14. Kodet says:

    @eman …thx ksi tips…

  15. Fariq says:

    yang bab tido tu aku tak sokong,,
    aku tak penah mengantuk dlm kelas lagi,,
    sebabnya kalo mengantuk aku ponteng kelas terus,, ngeh

    EP2 – Aku Seorang Blogger

  16. Kodet says:

    @Fariq , skolah aku ponteng kantoi …. habislah…tp mmg mesti kantoi..

  17. [̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] says:

    setuju dgn entri ni and setuju dgn ceritasekupang. hahaa.
    bila tengah online idea tu malu2 miaow nak keluar tapi bila laptop dah off, haa kau, berderet2 dia datang. hahaa.

  18. bee says:

    eee.setuju sgt2 ngan entri ni.
    masa aku kat u dlu, ad bes fren aku kata org blog ni suka cari populariti.
    haha in the end,dlm kelas kitorg,dia sorg je tade blog.
    kira mcm dia dari zaman batu la.
    skrg dia ada blog,cuma ta aktif 😀

  19. inspirasiizra says:

    betul betul . . .

  20. jackieKOH says:

    hoho..setuju sangat2!!!!!

    Blog Aku : ..::jacKsky.reaCHing da' sKy wITh tSuBasA::..

  21. eida says:

    cool…well blogger memang kental…

    kadang2 minat nak menulis banyak, sampai penuh draft dengan entry, tapi tak dapat nak publish sebab internet dekat u ni slowwww sangat~

  22. rayne rawt rawt says:

    apebila terlalu fokus macam nombor 2.. jadi lah macam nombor 4.. hhaha

    jom bace entry : blog yang sukar mendapat follower
    http://inibelogterabor.blogspot.com/2011/01/kenape-aku-tak-follow-belog-kau.html

  23. sicomot-comel says:

    hahaha..
    betul jugak tuh semua. Paling betul masa tidur yang tak tentu ! =D

    p/s: Kodet kena TAG GA buku motivasi. Jom join =D

  24. KiN says:

    wahaha….kin blog je, xharapkan earning sgt, tp klu ade earning sket kire bonus la….hehe

  25. amny.. says:

    ahhahaha…
    ske num4..mcam amni je…
    aduyaiii…

  26. 49 says:

    yahh..tengpat sekali cik k0det!!

  27. luvYOU says:

    huuuuuuuuuuuuuuuuuuu
    sumenye betuk!
    especially bile psl tdo, psl jana idea, n psl nuffnang
    sng cte sumenyelah betul! haha 😀

    i love blogging!

  28. lavender harum wangi says:

    erk,yang no.4 tu, even aku xde blog sebelum ni pun, aku tetap tdo dlm kelas jugak. hobi~ =,="

  29. intan suraya says:

    hmm.. setuju sgt2..
    tp yg 4,5,6 tu x bape nk kena ngn intan..hehe

  30. Mr. TN_SkY says:

    ahahaah..=_= betul je sume..cume tido dlm kelas..ikut keadaan jugak..=_=..

    Newbies Susahkan Blogger Senior?

  31. Taip Saja says:

    aku tak tau lagi…
    baru ja stat blogging..
    mungkinkah akan kena simptom2 di atas..

  32. blog-tips-kurus says:

    (ye, sayelah yg 'membaca' tu) (*_*)
    ~ akal akan lebih kreatif bile asyik mencari idea baru.

  33. ..hizamirahim.. says:

    haha.
    setuju2.
    XD

  34. Aboy93 says:

    pastu ade bende bgus sket je nak kongsi.. ahah

  35. Kaki Bongkar says:

    Betul apa yang mrkodet tulis ni

  36. Azlina.Azhar says:

    yer..saya blogger! tapi sedih…xramai follower..penat update blog tp rase macam baca sendiri..apakata korang Follow saya.. link to http://azlinaazhar.blogspot.com

    Tq korang…gembirannya rasa hati ni kalo korang jd follower saya..nanti lagi bertambah rajinlah saya update cerita sensasi….

  37. Anak Ulu Cheka says:

    terima kasih kongsi fakta…huhuh aku memang blogger

  38. akeep razalee says:

    earning earning kemari kau..haha. .nice one.

    tapi bila lah aku nak merasa duit dari blog ni. .

    ala.ala. .woot!

  39. Zala Wajik says:

    no 6 tu confirm betul. AHAHAHHAA

  40. Nordin Aga says:

    this is truly right! hehe

    Jom Join Bloglist Burungman

  41. AIMAN says:

    salute2.. haha

  42. Huszaini says:

    Haah betul aaa!! Baru perasan! hehehe…

  43. Ratu Sulaman says:

    yg ke6 tu setuju 199% … malooo~

  44. SyafwanPosmen says:

    memang betul la, sapot2, sejak saya start berblogging ni tdur tak tentu, dulu2 main fb tag2 gambar monyet la adess..

  45. Ejoy says:

    dah start merasa mcm tu dah

  46. AMMAR YASIR says:

    Hahaha..suka entri ni..semua diatAS betul…. santai je entri ni

  47. muCux says:

    saya hampir ke arah itu
    sekian terima kasih 🙂

  48. sicKo^ says:

    aku setuju ngan post ini cuma point num 5 tu tak setuju sangat.. sebab aku tak dapat duit lagi.. isk.. isk..

  49. d_LA says:

    aiyarkkk..cam kene je ngan dla..hehe

  50. Syafiq Rosli says:

    nice one kodet

  51. Shaiful Zaidi says:

    good entri…

  52. Ujang9897 says:

    terbaik la kodet…aku senyum tibe2..ahahaha

  53. arep_lockermonth says:

    besh entry nih!!

  54. sahromnasrudin says:

    yang no 6 tue aku setuju….itulah realiti sebenar..

  55. shah-kayrul says:

    setuju…setuju…setuju…tapi kali ke 4..setuju….

  56. Dea Sara says:

    setuju…kekadang memang terfikir… "kenapa aku x de idea segempak org lain dlm menulis blog!"

  57. nur aisya humaira says:

    Kodet santai laa..hak2

  58. Sunah Mohammad says:

    good! saya suka!

  59. (One) SiTi* says:

    setuju…. tak dapat digambarkan hidup tanpa internet yea…

    Recent post:
    Membantah kewajipan ke bengkel calon bagi calon pilihan raya kampus UM

  60. sofea says:

    sangat betolll….hehe….
    hanya blogger yg mengenali blogger……:)

  61. fariza zulaika says:

    entry yg menarik..=)

  62. Adzriel AB says:

    jenguk kodet lagi

  63. logorithm says:

    Hahaha… #2 & #7 true for me. 🙂

  64. yad'z says:

    adehhh… kene sejibik.. ngeh3xx… hahaha

  65. Manja (let it be my sweet name) says:

    hehe, tau x pe

  66. Jerung Gergasi says:

    sejak b'blogging bberapa hari lepas, mmg duk mengadap pc a memanjang. skrg apply masuk kita bloggers. hrp2 dapat join.~~

  67. penhitam says:

    betul. terpaksa setuju. memang selalu tidur lambat sekarang. hehe..

  68. gdiamy1 says:

    hehehehe…menarik entry nie…aku rasa aku cam no.2 tue….heheh..

  69. Diya Diyana says:

    ada betul jugak entry..mesti rase lain dgn membe yg xphm kite kan…

  70. diana says:

    tepat2..
    kena kat batang idung akak ni..
    hahahh

  71. pbo says:

    wah… ok jugak….. baca nie…. ermmmm

  72. Syazwan says:

    hahaa. i like

  73. titan says:

    betul sangat la tu. haha..

  74. Izwan says:

    semua tuh ada..tapi yg part earning tu je aku exclude.. haha

  75. lepak says:

    sgt2 setuju…….blogger ni otak dia mmg sentiasa berfikir…..dan secara tak langsung kita ni memang tak buta isu semasa…eheheheh…….bestnyer jadi blogger ni selain menulis ilmu kita juga bertambah sbb kita share dalam blog kita……berbangga lah kita sbg seorg blogger….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *