Akibat drama KPop , gadis – gadis mula ikut budaya negatif

Gadis – gadis sekarang ? Terikut dengan drama kpop . Apa yang ada di dalam drama kpop , itulah diikutnya . Seperti idola yang sangat dikagumi . Siapa sangat diorang tu ? Itu hanya drama . Bukan sengaja nak buat isu macam ni . Tapi dah semakin kritikal ni .

Yang dijadi ikutan
  • Dah la dengan jiwang , mula nak bercinta cara macam korea (wakakaka)
  • Sebab drama kpop selalu menjerit , menjerit tu pun nak ikut
  • Artis korea suka buat muka comel , dia pun nak buat sedangkan tak comel pun
  • Dah tak berpijak di bumi nyata , ingat benda ajaib akan berlaku la konon macam duit jatuh dari langit

Aku tahu nanti mesti ada yang komen ” aku minat kpop , tapi aku tak le sampai macam ni ” . Haha ! Ingat aku buat survey sorang je ? Ramai , kalau korang tak macam tu , ada orang lain yang macam tu . Manusia ni bukan semua sama , aku cuma tak tahan je perangai orang buat comel ni tapi tak comel pun .

Dari ikut artis – artis ni , lebih baik kita contohi Rasul kita iaitu Nabi Muhammad S.A.W . Boleh bawa kita ke kejayaan dunia akhirat .


41 Responses

  1. akmalhilmi says:

    gula gula sume stok peha macam balak

    24:7 sume kulit stok baru balik dari sawah
    hjahaha

  2. syameem says:

    haha lawak
    sakai gak spe2 yg buat cmtu

  3. Dawa says:

    org melayu kita byk yg rs xkenal identiti sendiri. suka ikut cara org lain. buat kontek lens warna la, konon nampak cm minah saleh. mcm2 lg la. pakai legging tu pon bukan melayu. tu smo tiru melayuna. huhu

  4. Ujang9897 says:

    takyah ikut2..jd diri sendiri pun cukup ensem..=)

  5. hana says:

    hahaha….
    dorang tu mamat jambu la..
    tak maskulin..hahah..
    x berapa nk minat sgt la..
    =D

  6. Puteri Iqa Izyan says:

    haha ^_^

  7. !! Kodet !! says:

    @Akmal Hilmi : stok sawah ? wakakaka

  8. !! Kodet !! says:

    @Syameem : jangan kta diorang sakai , nnti marah smpai buat fan page pulak kang

  9. !! Kodet !! says:

    @Dawa : patutnya tiru aku je baru la nampak cool..

  10. !! Kodet !! says:

    @Ujang9897 : Mentang2 la da kawin..

  11. Hazwan Arif says:

    bese la bro..melayu mudah lupa..selalu mmpunyai krisis identiti haha

  12. Chempaka Sari says:

    betul aku kenal sorang perempuan ni, suka jerit sesuka hati, buat muka ketat bajet comel, makan gelojoh kembong2 pipi ala2 heroin korea… bosan la dgn dia. nak gelak pun ala2 pelakon korea, stail bila gelak muka toleh ke tepi.

  13. Izamir Ridzwan says:

    ehh agak mengganggu la sb ruangan post nmpk background…

  14. faeezfaster says:

    diorang ikut kpop sebab tak ada Mpop(malaysian pop). HAHA 😀

  15. Shahiran says:

    Patutnya mereka tiru yang baik-baik eg: rajin, lebih bersih, berpersonaliti menarik, berbudi kepada ibu bapa dan keluarga, jujur berkawan, jadi cute, dll. 🙂

    Ni tidak, jadi seksi buka baju yang ditiru. 🙁

  16. al-hana says:

    betul tu. yg grmnye. terlalu obses smpai jerit2 and nak tgok chanel len pun tak leh. heeee

  17. restu resort says:

    martabatkan budaya sendiri di mata dunia..

  18. !! Kodet !! says:

    Ramai yang setuju nampaknya , tak macam entri dlu … ramainya tak setuju

  19. rara pinkmafia says:

    hehehehe betul tu,sume dh ikut2 dh.tak paham tol.rara idak lah suke sgt.but suke lah jugak.sikit jeee. =)

  20. hud aikara says:

    patut di kaji kenapa ramai yg suka…tak ada budaya popular di dunia ni yang tiada kebaikkan dan kelemahan. Contoh sampai sekarang org sukakan hollywood..Boleh minat, boleh suka cuma jangan terover. Macam bola sepak..lelaki boleh minat tapi jangan sampai fanatik..gitulah pandangan saya..ambik yg baik buang yg buruk..ambik watak yang baik, bersih, rajin, dan tolak yang seksi dan ganas.Drama korea ni banyak. Boleh pilih yg boleh ditonton. Setakat yg saya pilih ni tak ada lagi melampau sangat adengan macam sesetengah buatan Hollywood.Cuma kalau filem hantu korea tu kena pilihlah sikit untuk tontonan keluarga sebab ada yg agak tak sesuai.Begitulah adanya.

  21. izwanyusof says:

    tak leh bla kalau artis malaysia nak tiru korea.. come on,malaysia panas kot nak pakai baju lapis2..haha..tapi on the other side, itu lah profit mereka…org skrg minat cam tu..they follow majority..business..

  22. Nzyrahun says:

    LOL aku xpernah pun makan sushi hahahaha 😛
    xde pun nak cuba ,sebab mak aku xbagi hehehehe . Alergic kah kah

    Klu kau nmpk je budak tu buat muka comel,sng je,kau tibai je dia heheheheehee xderlah gurau je

  23. Anonymous says:

    sedih gak tgok diorg …
    lau sesuai dgn rupe tu leh trime lg kot.. tp lau da muke jawe abis , dress up skali da cm sakai kot ..

  24. aRa Naz says:

    hehee..umm, drama kpop ea?igtkn drama korea je..kpop tu utk lagu..xpela, sama je..umm, sy mnt drama korea tp xla smpai ikut2..sushi?mentah tu..xsuka mknan mentah,huhuu..pakaian dorg lawa, tp tgk jela dorg pakai, xde la smpai nk ikut, dedah aurat tuh..ish3.. cuma suka sangat lagu kpop sebab bez..lain dari lgu jiwang leleh indon..uhuu..

  25. BLADE EDGE says:

    salam…

    dah byk kali tgk dlm blog org pasal 2 grup 'tiru' k-pop ni..naik muak dah, kdg2 rasa nk muntah jerr…

    bosan rasanya bila rakyat kita sndri lebih2 lg generasi muda ikut contoh dr luar sedangkan budaya dan identiti kita sndri sbnrnya lebih baik..negara kita ni penuh dgn adat resam dan budaya2 positif. dr segi berpakaian, etika, dll. sepatutnya kita lebih bangga dgn apa yg kita ada dan tunjuk pd org luar, ni tak…terbalik pulak.. mana la org luar nk respek..

    nk jadi artis la konon..mcm2 alasan la diberi..nk moden la, trend baru la..tak bangga ker dgn budaya sndri??

  26. han eba says:

    drama Korea la. haha. kpop tu Korean Pop. lol. melampau gila nak ikut sangat, itu namanya copycat, enggak ada identiti. sampai org yang tak minat kpop pun, nak terjun bidang kpop pastu entry pun semua nak kpop as title sebab bagi hit en almaklumlah tetiba kpop meletup en, HAHA. part benda ajaib tu, kadang kadang la tapi duit jatuh tu, mcm melampau le pulaks, tapi alhamdulillah, drama depa banyak jugaklah bagi kite semangat 🙂

    sushi tu jepun la.haha. korea KIMCHI. haha

    tak payahlah nak ikut sangat, buat apa yg kite suka dan selesa. sudah. takan sebab depa pakai skirt, kite pun kene pakai skirt *erk*

  27. Mei Mei says:

    ohh tak habis habis lagi ke pasal kpop fans nih ? ak baca dari awal sampai akhir . seronok mengutuk ye ? bukan nak main cakap je , tapi kau memang tak survey lah . sushi tuh makanan JEPUN . kimbab baru lah KOREA . tipu lah kalau kau cakap makanan korea tak sihat . cuba cari artikel sikit nak tengok . ak rasa makanan dorang yang diiktiraf sihat . halal sah sah lah tak kalau kafir buat .

    cakap pakai otak sikit 🙂 survey apa mcam nih ?

  28. kiraier says:

    er….sushi tu bukan Jepun punya ke? Korea kan terkenal dgn kimchi.. hahah~ dulu aku peminat korea jugak, tapi aku terus jadi tak minat ngan korea lgi lepas kena maki hamun dengan k-atic (jenis fanatik punya)! huh!! tapi aku xde la smpai nak kutuk2 korea.. hua hua~

  29. nadia says:

    mmg suke kpop….for the song and drama..klu terikut tuh mse dorg ckp”aigooo” tuh je…klu bab pkaian…nie…lady gaga ke??

  30. Heart to heart says:

    Drama kpop ? Orang panggil drama korea la bodoh ! Drama korea mkn sushi ? Apa yg kau merepek ni , sushi tu makanan jepun , orang korea makan kimchi la ! Nmpk sngt kau x tau apa apa pasal drama korea , tapi nk kondem mcm tau semua ~ kau hanya la makhuk hati busuk yg hanya tau menghentam membabi buta tanpa kebenaran ^^

  31. aku anti ini blog says:

    haha , pemilik blog rasa cm xda pendidikan lah … sampai xkenai budaya negara luar . maksud aku budaya yang elok . senang buat cerita artis kitayang tiru gaya kpop . xpadan lah malaysia nih panas . nak pkai kasut boot. adess

  32. iknowk0detguide says:

    erm..kami tgok…tp x terikut ok…ang mmg nak mati!!!siap ang!!!

  33. amirul says:

    bollywood dgn bahasa yg memeningkan kepala x de spe komplen pn.. sekurang-kurangnya korea & jepun negara yg maju.. ak pn minat gak snsd.. lagu best ad campuran rap,remix,electro,pop,pekataan yg diulang2. dll. .. tp jgn la fanatik sgt.. ak minat sambil tu ak kaji cara diorang maju..budaya kerja yg lg hebat dr orang cina..

  34. insan biasa says:

    emmm,bnykkan istighfar n berdoa supya org2 2 berubah..pa2 pun perbetulkan diri dulu.. mengata org gni pn bleh dpt dosa jg.. so,doakan mreka brubah k..

  35. .... says:

    ala sama je kpop ngan music lain . artis malaysia pun ramai yg seksi kowt , tu islam . yg depa x islam suka hati la nak pakai apa pun kan . kalau nak ikutkan , artis inggeris lg seksi kowt n music diorang lg menggalakkan arak , pergaulan bebas , dadah n byk lg buruk . kenapa x buat entry pasal tu ? kpop ke hindustan ke melayu ke inggeris ke , semua music tu bwk keburukan , xyah la nak salahkan kpop je .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *