Antara Trafik dan pembaca

Assalamualaikum . Pada mulanya kita berblog untuk suka – suka . Tapi selepas itu muncul hasrat untuk menambah pendapatan . Lepas itu mula untuk mendapat pembaca tetap . Kemudian ingin mendapatkan trafik tinggi . Tetapi anda rasa yang manakah paling penting ?

Adakah bagi anda trafik itu sangat penting? Sebab iklan keluar bergantung pada trafik ? Tidak semestinya trafik itu penting kerana nuffnang sekarang sudah mengehadkan Buffer Earning . Jika anda mendapat trafik percuma dari backlink tetapi jika Buffer Earning ada tak guna juga kan ? Kita perlukan pembaca yang real untuk dapat klik iklan nuffnang kita .

Ini Entri yang memerlukan Read MORE  , Sila tekan READ MORE ya!

Klik sini untuk sambung baca


33 Responses

  1. Mr. TN_SkY says:

    for me..pembaca yang aktif lagi penting..alhmadulillah..now each my entry get more than 30..n ade gak cecah 50 comment..=_=..cuma bile x bw kurang sikit..traffic tuh pntg untuk stabilkan blog..dari sunyi lagsg..tpi yg pling pntg adalah pembaca dan kualiti entri :-D..nice entry kodet..

  2. SayaAnonymous says:

    terbaik kodet..anon sangat setuju..kadang2 trafik mengaburi mata kan..

  3. Firdaus Alim says:

    saye pilih pembaca..
    bila ade orang komen saye hepi ^^

  4. jackieKOH says:

    huhu..traffic byk tapi xde org nak komen..adeii..susah gak kn?? wot2

  5. syafiqsulaiman says:

    Aku ade bace entry tu kodet..
    memang ade yang tanya pasal kita blogger ni..

    tapi kodet..
    aku rase.. lagu yang ade pada kitablogger tu lagi elok klo buang je..
    sebab macam berat sikit ar..
    lambat loading ble letak situ..

  6. AISHA INANI says:

    aku tak reti sampai sekarang tengok trafik!
    so op kos i choose reader!
    aku just paham, entry, org komen! not more than it. seryes!!

    backlink tuh aper? wakaka.

  7. antudegil says:

    self punishment ataupun jenayah utk diri sendri terbesar bagi diri aku buat masa ini gagal menarik pembaca untuk memberi komen dengan entri yg kita dah buat. sedey woo! woo….

  8. Kodet says:

    @Sky , haha , blog lu entri best mmg la bnyk komen …

  9. Kodet says:

    @Anon , betul tu , kadang2 kita x sedar sbb sikap tamak kita

  10. Kodet says:

    @daus , saya pun hepi gak haha
    @jackie , susah gak le , org igt kita blogwalking tipu la nnti

  11. Mr Daha says:

    Betul apa yang bro cakap tu. jangan bergantung pada traffic sahaja. kalo traffic ko berjuta pun tapi tak ada pembaca watpe kan? sekarang ni topik ni dah jadi makin hangat pulak, kelakar pun ada. tapi semua blogger patut tahu dan tidak menukar link begitu sahaja.

  12. Alal Yaakub | PM says:

    ko la nie kodet g buat kita blogger..tngok aku da jarang blogwalking…haha..gurau2

  13. sicomot-comel says:

    yeah..
    mmg btul tu..
    sepatutnya kite kena rajin bw..
    blogging sptutnya berikan kita kepuasan..
    bukannye bebanan nk dpt traffik tinggi..

  14. Adzriel AB says:

    blogwalking penting juga. kalau lama tak jenguk kawan2, lama2 kawan2 lupa kat kita. Dapat tambah kawan baru.

  15. ►AdamXis◄ says:

    Assalam kodet…dlu kodet pernah tanye, nape x letak shoutbox?ku jwb nak cari org yg sanggup komen entry aku…hu3.layan org yg komen entry kita kan lagi besh…betul tak kodet?…rase entry kite tuu dah dibace…tujuan asal tulis entry pun nk org bace kan?…so back to the basic kodet…komen lagi penting…

  16. Faizal Fredley says:

    betol bro..trafik tinggi x guna kalau x der org masuk…

  17. Anip says:

    lebih kepada pembaca entry dan komen, lagi banyak komen lagi best rasa, huhu. lebih mnt trfk dr enjin carian, hehee.

  18. lavender harum wangi says:

    tulis blog mestilah untuk org baca kan ? so readers lebih penting.. bila ada reader, ada la komen and ada la trafik 😀

    Jom baca dan komen post terbaru LU NAK MATI, LU MATI LA SORANG-SORANG~!!

  19. Kodet says:

    @Adamxis , tapi kadang – kadang ada reader yang tak tahu nak komen apa , jadi bolehla tinggal jejak di shoutbox kan?

  20. Kodet says:

    @Faizal Fredly , btul tu btul

  21. Haz says:

    saya pilih reader sbb dia membaca dan mengkomen…

  22. Blog Sensasi says:

    Backlink?caman tu nak up trafik guna back link..yang Blog Sensasi nampak tolong banyakkan traffic pemilik backlink adalah tapi yg letak backlink tu dapat ke up traffic blognye..

    Sensasi juga ek

    Blog Sensasi tetap sensasi ramai minat sebab sensasi kot hahaha

    entri terbaru SINI

  23. touya says:

    sekarang nie trafik just a number , masa zaman aku mula berblog tahun 2009 . klu trafik lebih 200 dah boleh berlagak dekat stau dunia . Sekarang nie ada 200 tak guna pun . Yang pentintg jumlah yang baca . Buat apa trafik 2000 kalau takder yang baca ? Tapi best kan kalau dalam sehari trafik 20 jer , tapi yang baca 20 orang .

  24. ►AdamXis◄ says:

    Assalam Kodet…sbb kodet minta sgt shoutbox…jadi ku jadikan formspring sbg shoutbox…org yg tak tahu komen leh isi or tgglkan ape2 jer situ…aci tak?kah3…

  25. Kodet says:

    @touya , haha best ke trafik 20 tu? skurangnya bnyk sket paa…haha

    @adam , ok je mcm tu org boleh tinggal jejak kt formspring ja..

  26. Jemari Sunnah says:

    salam ziarah.. blogwalking penting untuk dapatkan komen….

  27. redzuan says:

    well kodet, bg aku trffik is really important, konteks yang aku ckp ni trffic yg berkualiti bukanya trffic hasil tumpang. if our blog don't have trffic that meants our blog also dont have visitor and also dont have readers. but the point is to have our loyal readers , we must have a really good entries and exciting info to sharing with our visitors, from there i'm sure we can got a huge loyal readers for our entries. thats was my opinion.

    Valentine's Day: Catatan Kisah Sebenar Disebaliknya

  28. Mr.Kerro says:

    trafic smntara je, manakala pembaca dan pngomen setia plig pnting…hehe..aku pon xkisah trafik aku kodet..

  29. myhac.co.cc says:

    bagi aku, aku pilih kedua-duanya..
    sebab 'kehadiran' kedua-duanya dalam blog aku buat aku hepy, dan beri aku kepuasan dalam berblogging..

    tapi kalau post best giler2 last2 takde orang baca, itu jam aku promote entry la plak heh~

    heheheh..

  30. wanacesh says:

    btollah ckp kau kodet,,aku kalo tgk trafik tnggi aku suka,,tpi sbnanrny aku lagi gmbira kalo byk org komen,,xdelah aku syoksndiri,,trafik tnggi pon org dtg pastu nk suruh kter dtg tpt dia sbny,,LOL

    Jom Kepung Dia!

  31. wanacesh says:

    btollah ckp kau kodet,,aku kalo tgk trafik tnggi aku suka,,tpi sbnanrny aku lagi gmbira kalo byk org komen,,xdelah aku syoksndiri,,trafik tnggi pon org dtg pastu nk suruh kter dtg tpt dia sbny,,LOL

    Jom Kepung Dia!

  32. Tupai Karan says:

    cewah.. kata xde mengutuk.. siap "lupa link" lagi? hahah bukti 😉

  33. paan sabri says:

    secara jujur, dulu aku macam tak ikhlas bernlogging nih.. just nk dapat duit yang riban2 je dr blog. lastly tak active pon blog aku sbb tak ada blog. then mula la pkai macam2 robot.. then kne block. skg da insaf.. nk active blogging balek!! yeah!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *