Apabila soalan diajukan kepada blogger otai

Entri ni agak la panjang , tapi kalau korang nak belajar dari kesilapan aku , baca sampai habis , takyah skip – skip . Nanti korang tak boleh nak belajar dari kesilapan aku .

Ada setengah blogger baru , suka nak try berbaik dengan blogger otai . Mungkin dia boleh promot blog kita atau ajar kita tentang blogging . Tapi di samping korang bertanya , korang tengah menunjukkan kelemahan korang dan menjatuhkan air muka .

Ini dari pengalaman aku sendiri , sebelum aku dikenali seperti sekarang (bajet ) aku ada bertanya kepada blogger – blogger yang dah lama dalam blogging ni . Yang membuatkan aku terasa hati apabila soalan yang aku tanya dijawab di dalam ENTRI .

Bukan setakat itu , aku seperti dihina di dalam entri tersebut . Dan jawapan di dalam entri dia , memang lebih kepada menghina dan memuji diri sendiri . Selepas kejadian itu , aku mula sedar yang aku tak perlu lagi bertanya tips blogging kepada sesiapa .

” Malu bertanya sesat jalan ” , adakah masih boleh digunakan jika berada dalam situasi aku . Mungkin yang boleh digunakan ialah ” diam lebih baik ” .

Ada lagi satu kes , aku dengan dia start blogging sesama . Tapi lepas aku selalu tanya pendapat dia tentang blog aku , dia mula rasa yang dia lebih bajet hebat berblogging daripada aku . Itu aku boleh terima , tapi apa yang aku lihat blog dia tulis pun merapu . Bukan aku nak kutuk , tapi tu yang aku nampak . Dah berapa bulan mungkin dia langsung tak melawat blog aku .

Jadi aku nasihatkan kat korang , jangan tanya blogger yang otai . Kedua , jangan tanya soalan kat blogger lain. Yang terbaik ialah korang perlu join chat ramai – ramai kat facebook group blogger tu . Di situ ramai blogger yang tak otai yang tak pernah berprasangka buruk atau nak buat entri .

Buktinya masa aku tengah chatting – chatting , diorang tak kenal siapa aku dan sejak bila aku start blogging . Aku tahu yang diorang ni baru je blogging , tapi diorang bagi tips blogging kat aku tanpa aku minta .

Jangan suruh blogger otai melawat blog korang , biar diorang yang tergerak hati melawat blog korang . Lepas ni aku akan buat entri pasal blogger otai gak , memang panas~~


33 Responses

  1. crayon says:

    fuck blogger otai.. hahaha.. depa dok buat perkauman boleh.. diskriminasi terhadap blogger baru

  2. THE LEKAT LEKIT STORY says:

    jgn terlalu bergantung pd org lain untuk berjaya.. guna kesempatan yg ada jer.. lepas tu pandai2 teguhkan empayar sendiri. kalau asyik blog entri segmen dr blogger otai jer org pun jemu nak baca. yg pemes semakin pemes kita yg kononnya nak tumpang populariti org alih2 xde apa2. sy selalu guna konsep ambil kesempatan di samping peluang yg ada untuk memperkenalkan blog kemudian cuba berdiri sendiri setelah tapak agak kukuh utk tingkatkan pretasi blog. Masing guna mempergunakan.. blogger pemes gunakan kita untuk traffic blog dia, kita gunakan dia utk perkenalkan blog kita lak.. so masing2 untung

  3. Abang Zam says:

    diorang tak sempat nak jaga hati semua orang..phuui

    nak buat macam mana..ikut kata hati..aku setuju ngn kau kodet

  4. !! Kodet !! says:

    @Crayon : betul tu , aku tengok skang ni mcm apa yg org blogger baru buat semua salah , tp yg dia buat semua betul . tegelak baca entri dia..

  5. Belalang Hijau says:

    bro,

    mybe benar apa yg lu katakan tu. Belalang juga terperasan akan situasi ini.

    tp rasanya x semua arr.ade la 2 3 blogger otai mcm tu. tp d sebabkan mereka, abis yg lain pun terpalit.

    (pak cik crayon pun leh pggl otai dah tu)

    wakakaka

  6. arep_lockermonth says:

    sabar je la kodet HENSEM!!hehe~ lumrah..bile dah nek sikit mula nk berlagak..and bile bc blog yg baru..ermm..ade je salah~~

  7. gabanMorka says:

    segmen dan segmen dan segmen dan segmen demi segmen dalam satu blog, n semua segmen dari blogger yang diagungkan sorang ni

    aku tertanya

    err..mana entri kau? i mean, tulisan dari kau?

  8. Khairil says:

    aku sokong..bila dah femes tu mulalah lupa diri…

  9. muhammad iqbal hakimi bin tahir says:

    ada betulnya juga, aku harap aku dapat tolong mana2 yang aku mampu..*bajet ilmu penuh didada =P

  10. FaKArePa!n says:

    kita kena usaha dengan lebih gigih untuk setaraf dengan mereka..

  11. IftiMonstaa says:

    yeszaa. im looking forward for ur next entri kodet!!

  12. Dawa says:

    join forum/ chat? idea yg baik. btol gk apa yg kodet cakap. mmg payah kdg2 nk dpt tips atau ilmu

  13. Shahrul says:

    Setuju sangat dgn cadangan untuk tidak bertanya dgn blogger otai yg agak berlagak. Tp Mungkin ada juga yg blh dibuat rujukan…nice entry

  14. Ustaz Love says:

    Salam..

    Tiba2 Ustaz Love rasa tersentap plak.. sbb umur Ustaz Love dah bleh masuk kategori otai (walaupun baru lagi berblogging).. hehe 😀

  15. akmalhilmi says:

    ada jugak ek mcm tu
    ce cite ce cite sape
    haha :p
    sabo jela weyh

  16. hazwan says:

    ni lah yang berlaku bila someone rasa blog dia dah cukup hebat…suka sangat memperkecilkan blog orang lain..sampai wujudlah istilah 'blog sampah', dan lain-lain lagi…siapa kita nak cakap bukan-bukan pasal blog orang lain

  17. Ujang9897 says:

    siap buat entri ker..,

    apa salah tanya2 kan..aku pun tanya2 kau..=)

    ilmu amik jer..,

    yg lupa diri tu ada jugak ek.., kau kalau aku tanya tak jwp siap..hahaha

  18. Izamir Ridzwan says:

    wahhh marah kat sapa tuh??

  19. hafiz r'za says:

    hahahahaha, btol tu…. blogger otai akan memberikan jawapan dan pendapat(kutukan dan pujian) di dalam entri….

  20. !! Kodet !! says:

    aik , ada org dah active balik blogging

  21. hafiz r'za says:

    bkn slalu…..
    -aq dok skolah, cm ne nk on9?
    -aq slalu gak lawat sini, just x gtaw je…..
    -aq x prnh lngsng rase hebat, rase rendh bagai tataw pape ade la
    -buat ape yg kita kata/tulis…

  22. AizA says:

    biasalah manusia.. slalu bongkak and lupa diri… pantang tgh kat atas… langsung x mau pandang kat bawah… ilmu ni kan penghargaan ALLAH… tok seh nak nak kedekut and beria sgt… well sy mmg sokong pendapat anda… blogger2 otai banyak yg pilih bulu…

  23. Isteri Encek Bard says:

    hot entry ni en. otai.. hihihihi, tapi betul tu jangan mudah lupa diri biler nama dah semakin meniggkat naik.. Jauhkan lah IEb dari bersifat begitu

  24. undefined says:

    in a nutshell, be independent…hahaha

  25. AIMAN says:

    peerrrghhhh… sikit hari lagi masuk melodi.. syabas sepupuku!

  26. nelly says:

    tak semestinya .hehehe

  27. Izzuddin Fauzi says:

    yes! ak suke cite kau 😀 mmg betol…

  28. Dayana AZ says:

    entri ni mesti kena batang idung certain2 org kan? huhu 😛
    takpelaa.. lain orang lain caranya.

    yang penting part group kat FB tu best 🙂

    "Di situ ramai blogger yang tak otai yang tak pernah berprasangka buruk atau nak buat entri ."

  29. Whoda says:

    normal lah..bila ade diatas kadang2 kite lupa kite pernah berada dibawah..Ade certain bloggers yg willing to share their tips..tapi tu lah, xsemua hehe..
    at least bertanya tu kire baguslah, xmalu utk bertanya utk belajar. die nak menganjeng ke ape ke lepastu lantak die lah. tol x? =)

  30. ejoy says:

    apa yang bro luahkan diatas tu boleh dikatakan saya juga merasai perkara yang sama ..
    apa nak buat… blajo dari pak cik google jawapnya…

    Culture Club – Karma Chameleon | Usop Wilcha

  31. Hidayah Ahmad says:

    setuju!!

  32. apaajanews says:

    ermm takut jadi saingan ranking kot..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *