Awas Kepada Pemegang Kad DEBIT atau Kad KREDIT!!

526610_461499260586330_1003835833_n

Untuk kawan2 FB, just nk share ape yang berlaku dan perkara ini betul-betul Terjadi..

lebih kurang jam 11.30 pagi , sy dapat call daripada private number dan antara dialog yang berlaku dengan seorang wanita india yang sangat berbudi bahasa:

Wi: selamat pagi boleh bercakap dgn en. zufri?
Mz: ye saya bercakap, ada ape ye?
Wi: saya…..daripada pihak bank ingin membuat pengesahan berkenaan kad bank en.
Mz: awk ni dari mana?
Wi: saya daripada pusat panggilan malaysia, ingin membuat pengesahan mengenai kad maybank en.
Mz: Oh ok…( sbb penah dapat call dari maybank sebelum ni ckp perkara yg sama, jadi saya percaya kan dia)
Wi: ok en, saya cuma nak buat pengesahan mengenai kad bank yang en gunakan sekarang.
boleh saya tau alamt penuh en?
Mz: alamat saya….
Wi: boleh dapatkan no ic…
Mz:90xxxxxxxx
Wi: ok..en masih lagi menggunakan kad ini ye?
Mz: ye sy…
Wi: dah brapa lama ia digunakan?
Mz: hampir 2 tahun…
Wi: ok saya ingin membuat pengesahan, kad debit en bermula dengan 4283 3210
Mz: ye btol…
Wi: boleh en lengkapkan no 8 terakhir
Mz:16xx xxxx
Wi: terima kasih atas kerjasama diberikan…sekarang, en ada tanda tangan dibelakang kad debit en ke?
Mz: ye ad…
Wi: disebelah tanda tangan ada no. ahli…boleh bacakan sya no ahli kad en?
Mz: xxx…
Wi: ok..skrang saya ingin memberitahu en zufri kad en gunakan adalah mengikut laporan kami. Kami daripada pihak kerajaan ada menyediakan kad i-klnik dimana semua rakyat malaysia berhak mendaptkan kad ini. dia boleh digunakan ketika en..mintak maaf, andai kata kemalangan atau ditimpa musibah, dia akan memberi en potongan 30-70% di klinik2 terlibat.
En juga boleh membawa ibu dan ayah ke klinik dengan percuma dn en juga boleh diberikan diskau pelancongan dengan kad ini. Saya akan menghantar kad ke alamt yg en berikan. jad ini berharagaRM299.00. Saya telah pon membuat penolakan dari kad maybnk en.
Mz: eh.a..awk ckp tdi nk buat pengesahan kad saya, npe plak tibe2 awk nk amek duit sy? ada sy ckp sy nk bli kad awk ni..jgn nk memandai lah.
Wi: en telah berikan saya butiran en dan bermakna en stuju..
Mz: awk jgn ingat saya nak sangat dengan kad tu.
Wi: ok xpe..kalau en xnak, sy xkn hantar kad tu..tpi duit cek telah ditolak..bila2 masa en nak kad tu, boleh hubungi kami dan kmi akan hantrkan…en kerja mana?
Mz: sy kerja tnb..saya xperlukan kad awk..sy dapat semua kemudahan perubatan..mak bapak sy pon dapat kemudahan jgk…npe perlu sy nk gunakan kad awk..saya xnk, tolong batalkan…
Wi: (dah mula bengang) skrang ni, sy dah tolak, en xboleh wat pe2 lagi..nk xnk sy dan tolak duit en.
Mz: awk kerja mana ni..awk keja dengan spe?
Wi: saya kerja di rawang dan ini adalh dari goverment…ok en, ada ape2 lagi, kalau xde pe2 terima kasih kerna berikan kerjasama…( trus letak phone)

darah dah tak tenteram, bukak terus maybank2u…
nasib baik, duit masih ada…apa lagi, cepat2 call maybnak untuk buat pengesahan…

pegawai bank maklum, ia adalah sendikit yang cuba nak dapatkan butir peribadi kad bank. no 8 digit pertama disebutkan adalah no sama untuk pemegang kad, no 8 dijit terakhir dia akan mintak kepada kita. untuk no ahli kad sebelah tanda tangan tu adalah no. yng penting untuk pengesahan kad. enĀ  tak perlu risau…dia tak berjaya mengambil duit dari akaun en…sy telah batalkan kad dan en perlu membuat kad lain bagi memastikan keselamatan dari pihak kami…….Kan dah jadi masalah besar………!!!!

Sila share kepada rakan-rakan anda. KAMI PRIHATIN


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *