Bahaya Lipstick

lipstick

sebenarnya korang ada satu bahan di dalam penghasilan lipstik ni yang dipanggil lead (bahan logam). fungsi bahan logam ni adalah untuk menghalang lipstik anda dari mengalami atau melalui proses pengoksidan udara atau tahan kepada air or waterproof. kalau kita tengok balik hgistory of medical (bukan saluran 555, history channel k,hi3) bahan yang mengandungi lead ini dapat mengundang penyakit kanser, hipotesisnya semakin banyak bilangan lead dalam bahan, semakin tinggi resiko terkena kanser. walla! dasyatkan. i pun dah mula takut, satu fakta yang maybe out of topic but it still related lah is, kajian di lakukan dan mendapati lelaki ‘makan’ atau ‘telan’ lipstik 1 batang seorang dengan aktiviti kissing (1 hayat seorang lelaki), so lelaki pun terdedah dengan lead ni…wow! takut kuasa dua,ha3.

sebelum beli lipstik jenama yang mahal2 atau yang murah sekali pun ada beberapa pekara yang korang patut buat atau teliti:

  1. letak atau goreskan lipstik pada tangan, sesuai menggunakan belakang tangan.
  2. gunakan cicin emas korang dan sapukan kat lipstik yang korang gores pada tangan tadi
  3. kalau warna lipstik tu bertukar jadi kusan dan kehitaman….sah! ada logan lead yang tinggi
    lebih senang dan mudah dikesan lah, ok this is how, when u apply the lipstik on your lips, oh coz LOL, u wii discover that the colour stay for a long time. waterproof and it hard untuk buang lipstik tu dari bibir, sometimes dah buang pun kita still rasa lagi kesannya. sebenarnya pemakaian lipstik yang ada kandungan lead ni amat bahaya, contohnya bila kita kunyah makanan, udara yang dihirup guna mulut, air liur yang ditelan, minum air atau aktiviti kissing akan menyebabkan gas amonia terhasil. amat bahaya…hati2 ye para wanita di luar sana…jgn nak cantik je hingga kesihatan terjejas…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *