Bapak Tembak Anak Kerana Sangkakan Seekor Monyet

Bapak Tembak Anak Kerana Sangkakan Seekor Monyet – Seorang bapa yang geram terhadap sekumpulan monyet bertindak melepaskan tembakan. Namun tembakan itu sebenarnya dihalakan kepada seorang anaknya berada di atas pokok yang disangkakan monyet.

Tersilap sasaran. Itu yang mamp dikatakan terhadap seorang petani di selatan Nepal, apabila menembak mati anak lelakinya berusia 12 tahun kerana disangka seekor monyet mahu mencuri tanamannya. Anaknya yang dikenali sebagai Chitra Bahadur Pulami memanjat pokok untuk menghalau monyet yang sering mengganggu keluarga mereka tetapi bapanya, Gupta Bahadur, 55 ternampak budak lelaki itu lalu melepaskan tembakan kerana menyangka anaknya itu adalah haiwan berkenaan.

Deputi Superintenden daerah Arghakhanci, Arun Poudel berkata, “Anak lelakinya itu menyorok di atas pokok di kebun mereka untuk menghalau monyet yang sering ke situ untuk mencari makanan di ladang jagung.” Katanya, kanak-kanak lelaki itu mati serta-merta selepas Gupta melepaskan tembakan. Siasatan awal kami mendapati, bapanya tidak sedar anak lelakinya itu pergi ke ladang jagung untuk menghalau monyet,” katanya.

Arun berkata, Gupta kini dalam tahanan polis dan senjata yang digunakan ketika menembak anak lelakinya itu, turut dirampas.

Tiga spesies monyet, berasal dari Nepal iaitu Rhesus dan Assam dan lotong biasa dianggap suci dan petani biasanya akan cuba menakutkan haiwan itu tanpa mencederakannya dari ladang mereka.

“Saya hanya sedar mengenai kesilapan saya apabila anak lelaki saya jatuh dan tersangkut di dahan pokok,” kata petani itu.

Bapak Tembak Anak Kerana Sangkakan Seekor Monyet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *