Bengang dengan Tesco

Waaaa ! Tadi aku pergi Tesco shopping dengan family . Tapi apa yang aku tak tahu ialah hari ini hari kempen tanpa plastik . Agak terkejut aku masa nak membayar sebab dia bagi barang tapi plastik tak kasi . Aku heran betul dengan hari tanpa plastik….

Aku tahu aku ni jarang tengok berita tapi memang tak sesuailah hari tanpa plastik ni . Aku rasa kan kadang – kadang hari tanpa plastik ni macam menyusahkan balik orang yang membeli di pasar raya . Tolonglah lain kali kasi plastik . Dah tahu pasar raya jual ayam , yang basah penuh dengan darah dibalut dengan plastik yang nipis tu… Habis busuk bonet kereta bapak aku la !

Klik sini untuk sambung baca


17 Responses

  1. Anonymous says:

    wakaka . bgos ar .

  2. Anonymous says:

    Sabar je la…. mule2 mmg x biase…. lame2 kang biase la….

  3. Anonymous says:

    HAha… aq suke ayat ko…
    kalo aq…
    yg blanje brg bnyak xdew knderaan.. dh 2 xdew beg plastik.. bawak jew troli 2 balik umah.. senang…

    kerajaan sedia kn troli untok org yg xdew knderaan.. ok x??

  4. Kodet says:

    @anonymous , bgus cdangan ko , troli kasi free satu…

  5. bisikan hati says:

    hAHA..
    kesian en.kodet….
    tapi tak pe lah berkhidmat sedikit untuk bumi yang semakin sukar melupuskan plastik…
    macam mia cakap,,
    "mia tak suka plastik..hehe….
    *kalo x mo kasik plastik kasik lah paper bag….haiyyak!

  6. THE LEKAT LEKIT STORY says:

    memang kempen ni dah lama dah.. tp yg pelik pilih hr mggu. Dh tau time tu la org kuar nk shopping. Nampak mcm amik kesempatan.Buat la hr x ramai org.

  7. umar yg cute says:

    betul jugk kn…umar pon aitu kne gk beli barang kt tesco pstu xd plastk nk bwak punya jenuh..kodet klu nk share bnde ni kt blog umar bgtau k..

  8. Dark Half says:

    aku pun terkena bebaru ni.bukan tesco je, pasaraya lain pun sama.yg best tu, recycle bag yg dorang jual tu bleh habis la pulak..haha..seb baik aku beli 2 brg jer

  9. KurekureKecik says:

    sabo ye….tesco stp hari ahad or sabtu mmg xde plastik la…so kne bawak shoping bag sendri….

  10. Oong-ong says:

    dah biase dah..klw terpaksa sgt..bli 1 beg plastik..kene byr 20 sen..cz xlarat lah nk angkat 1-1 barang naik hostel tgkat 4

  11. enn Qaa says:

    HAI OWNER THIS SITE (:
    act, eqa agree what they do..
    kn mereka da sarankan supaya gune recycle beg, but yg ayam,sayur or pape yg perlu gune plastic tu gune la.. lg pun global warming da meningkat, so be co-operation ye kita sama..ty

    love of heart : eqa

  12. misz FaTiN says:

    kempen ni da lama ada..
    fatin rasa ia baik, so kita leh kurangkan pencemaran.. plastik kan xelok.. 🙂

  13. Nawal Atifah says:

    kalau x nak kasi plastik,kasi la bakul ke slaen drpd beg kertas o beg recycle..bakul lagi tahan lame kut..hehe..

  14. Nzyrahun says:

    chilllaah,
    aku rasa kite kena buat kempen macam nii,
    kau tengok lah sekeliling kite,semua
    bersepah2 plastikk,ada tong sampah tak nak guna,nak jugak buang dekat luar tong sampah,
    kalau orang luar negara datang negara kita,tak malu ke…

    elok jugak kerajaan buat macam tu,banyak gile kite dapat kebaikan 🙂 ,kalau kau marah benar
    bawak je beg sendiri bukan susah pun hehehe

  15. kazkaz says:

    chillax pok… there's pros and cons. tp igt satu je la, gov try to save the world. that's all…
    jgn marah2 ye. try la bagi suggestion. who knows they will look into it.
    certain shopping mall ada hari2 tertentu diorg kenakan bayaran for plastic bags (in other words, no plastic bag day)… tp ari sabtu compulsary…mostly, semua shopping mall dah practice benda ni.

  16. kedahgurlz says:

    haa lau cmm tu
    meh beli beg mesra alam dengan ceq..
    meh2..
    mudah di bawa kemana-mana
    hee~
    http://indmeaningoflife.blogspot.com/2011/01/beg-mesra-alam.html

  17. TkLyna says:

    Kempen ni berlaku di mana-mana pasaraya setiap hari Sabtu tak silap…
    so kena stand by beg plastik sendiri la pada setiap hari sabtu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *