Borang Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia BR1M 2.0 Tahun 2012

Menurut Bajet 2013, Bantuan rakyat 1Malaysia 2.0 atau BR1M 2.0 akan diagihkan buat kali kedua pada tahun ini. “Borang untuk mendapatkan wang Bantuan Rakyat 1Malaysia saringan kedua (BR1M 2.0) dijangka mula diedarkan bulan ini”, kata Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ir Donald Lim Siang Chai.

Kelayakan untuk mendapat BR1M – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pelaksanaan program BR1M buat kali kedua dengan kriteria penerima diperluas kepada individu bujang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan, yang akan menerima bantuan RM250.

Donald Lim berkata, isi rumah yang telah membuat tuntutan untuk BR1M 1.0 tidak perlu mendaftarkan diri untuk BR1M 2.0, manakala kepada isi rumah yang merasakan mereka layak, permohonan baru perlu dilakukan dan akan diteliti semula.

Pelajar Uuniversiti Tak layak mendapat BR1M 2.0-Katanya, pemohon di bawah kategori individu bujang yang sedang belajar diperingkat universiti tidak layak untuk mendapatkan BR1M 2.0.

“Mereka tidak berhak mendapat BR1M 2.0 kerana mereka telah menerima baucar buku RM250. Mereka tidak boleh mendapatkan kedua-duanya sekali,” katanya, sambil menyatakan golongan yang sudah tamat pengajian di universiti tetapi masih belum bekerja adalah layak untuk mendapatkan bantuan tersebut.

Download borang BR1M 2.0 

Download Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M 2.0)(akan di update)

Borang boleh di dapati menerusi

 • kaunter di Pejabat Pembangunan Negeri
 • Pejabat Daerah dan Pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri di seluruh negara
 • Lokasi yang terpilih(akan dinyatakan)
 • Online

Daftar Secara Online BR1M 2.0 Di Sini

Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 boleh dilakukan secara online di laman web Kementerian Kewangan http://www.treasury.gov.my atau menggunakan borang mulai 1 November 2012 dan bayaran BR1M 2.0 dijangka diagihkan pada awal tahun 2013.


5 Responses

 1. titan says:

  hoho..apsal semua orang dok cerita benda nih haa??

 2. MOHD HANAFI BIN SAPRI says:

  92118127135

 3. DAVID KOLANDAR says:

  SAYA SUDAH DAPAT SURAT BRIM 2.0 YANG SEPERTI NAMA DI ATAS, DAN SAYA TELAH PERGI KE TEMPAT UNTUK COLLECT VOUCHER DAN DIBERITAHUNYA SANA TELAH DIKATAKAN VOUCHER TELAH HABIS DAN JUGA MEMBERITAHU AKAN POS VOUCHER TETAPI SUDAH SEKARANG 2 MINGGU BELUM DAPAT VOUCHER BRIM 2.0.

 4. duciah bte napi says:

  Mmm… x tau la mungkin bkn rezeki sya kot.. tahun lps sya isi borang hntr sekli dng member..bila tiba trikh nk byr cek2 x ada nama.. malang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *