Dinding Tengkorak – Tempat Terseram Di Dunia

The Catacombs Paris atau Catacombes de Paris adalah kubur bawah tanah yang terkenal di Paris, Perancis. Berada dekat dengan Stesen Denfert-Rochereau, Paris Metro. Dibuka dan di diubah suai sebagai terowongan bawah tanah di akhir abad 18. Ia menjadi daya tarikkan pelancong dari awal abad ke-19 dan telah terbuka secara rasmi pada 1867 . Nama rasmi untuk Catacombs adalah l’Ossuaire Municipal.

Sejarah catacombs bermula ketika akhir abad ke 17 dimana banyak warga paris meninggal karana penyakit yang disebabkan pembakaran tidak sempurna oleh pabrik-pabrik di perancis (ketika revolusi industri). Oleh kerana jumlah kubur yang tidak memadai, idea penggunaan tulang manusia yang telah mati pada terowong dicetuskan oleh Letnan Jenderal Polisi Alexandre Lenoir. Catacombs didirikan pada tahun 1786 dan kemudian diteruskan oleh M. Thiroux de Crosne, Charles Axel Guillaumot, Inspekter Jenderal Quarries, dan Louis-Etienne Héricart de Thury.

Sumber : Facebook Notes

Dinding diperbuat dari Tengkorak , Dinding Tengkorak manusia , dinding dari tengkorak manusia , dinding yang menakutkan , tempat yang menakutkan , tempat seram yang menakutkan


4 Responses

 1. Dawa says:

  fuh, mmg seram abes ni…

 2. Jo Qusary says:

  wah, idea bagus utk aku renovate dinding bilik aku nanti…

 3. Scarlett O'Hara says:

  Kat Filipina ada tempat lagi seram.Rumah kubur aka berumah atas kubur.

 4. shakir zufayrie says:

  gua x bleh tdo ar bro.. huk3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *