Exam membazir kertas

Untuk sekolah menengah dan rendah , terdapat 5 kali ujian setiap tahun . Setiap pelajar mendapat kira-kira 100 helai kertas ujian dan jawapan . Ini sesuatu pembaziran dan menyebabkan pencemaran . Sudah berapa pokok habiskan untuk kertas ujian ini . Ia nampak seperti membazir sumber hutan .

Aku memang tak suka ujian / peperiksaan . Tahun depan ada periksa besar . Tak dapat lagi la aku nak main komputer lebih dari 7 jam sehari .

Bagi aku ujian ni hanya membazir kertas . Contoh kertas ujian sejarah , lebih kurang 10 helai kertas juga guna . Dalam satu kelas ada lebih kurang 40 orang . 10×40 = 400 helai . Itu belum campur dengan matapelajaran lain lagi .

Murid – murid sekarang dah bosan tengok kertas yang penuh dengan soalan . Jadi tak ada ke benda baru untuk bagi semangat murid – murid nak menjawab dengan ikhlas . Aku harap ada satu benda yang dapat menjimatkan penggunaan kertas dan kita tak payah lagi beli buku yang tebal sampai 300 – 400 muka surat .

Sekarang kamus yang tebal sudah dapat dinipiskan , sudah dapat dibawa ke mana – mana . Tetapi kenapa masih belum ada satu alat yang dapat menyimpan 1000 buku di dalamnya? Aku harap benda macam ini dapat dicipta . Mungkin telah tercipta tetapi harganya mahal sangat kot?

ok juga kalau macam ni . tapi buat bentuk ipad ok gak.

Kalau tak silap aku ada application ireader kat iPhone atau iPad untuk membaca . Tapi itu aku tak pasti pun . Lagipun buatlah kasi semua orang mampu miliki . Tengok video di bawah ini .

Hebatkan? Kalau la ada yang lebih murah , kerajaan Malaysia patut supply untuk murid – murid belajar . Semua buku boleh dimuat turun di kedai buku . Tak payah lagi nak nak bawak buku tebal – tebal . Ujian pun jawab dalam tu . Memang best kalau belajar guna benda macam ini . 

Info lain :
– Aku akan update entri hanya seminggu sekali sebab malas sangat nk tulis
– Harap jangan lupa follow Facebook dan follow blog ini . Thx
– Aku tak nak buat read more sebab tak semua rajin yang nak read more . Yang ditarget hanya shoutbox .


13 Responses

  1. SyedGraphiX says:

    x membazir laa..sbb, skarang. kertas exam tu.
    die pungut balek. die x kasi bwak balik umah

  2. Kodet says:

    Tak semua sekolah kutip balik . Kebanyakkan bagi bawa balik rumah.

  3. Anonymous says:

    klo pki gadget, lagi la satu pembaziran…bazir eletrik..tgk la gadget tu diperbuat dari per~ bazir gak..

  4. Kodet says:

    tp itu sumber yang senang nak diperbaharui…kalau kertas pokok bukan kejap nak tanam dan tumbuh semula

  5. hans says:

    aku rasa zaman 80-an atau 90-an mungkin membazir
    tapi skrg tak membazir dah
    sebab banyak sekolah yang ambil balik
    dan sekarang kalau buang pun ada program kitar semula
    so tak membazir la dan masih bersifat ekonomi

    P/S : Drama Antara Garisan Memang Layak Ditabalkan Drama Terbaik Anugerah Skrin 2010

  6. AL says:

    ramai gak yg bantah ek…Anonymous tu ada btol nya gak…nak buat gadget, satu papan litar dah menelan 3-5 pokok..semata-mata nak cari kayu yg benar2 berkualiti…lain cam kertas…sebatang je dah boleh menghasilkan 3 kotak kertas bersaiz A4..

  7. unieMARKS :) says:

    hahahaa , mmg ramai pun yg tk suka xm . hahaa . btul tuh exam byk byk lg byk bazir pkok . tpi kta tak bule bergntung pada gadget jgak . gadget tuh msti akn rosak jugak , time tuh laa masalahnya . dahlaa mahal . pkai eletrik plak . kalau pakai kertas , kita buat nota ringkas lg oke rasanya . dengan salin apa yg kita baca akan buat kita lebih cepat paham dan ingat .

    waaawaah , berleter macam mak nenek , haha , merepek ja ! 😛

  8. Nurul Ashikin says:

    sgt suka post nie~ bru sy terfikir~

  9. AfiQ says:

    wah! kalau pakai ipad.. mu nye on fb n blogging 24 hours nanti.. hahaha.. =P

  10. aku jelita says:

    Pr blog pun 0 nak cakap sombong…hahaha…yang penting Malaysia menang…….!!!!!!!!!

  11. Joe says:

    Kalau kau sponsor ipad than its fine with me 😉

  12. Farhana says:

    Hmm aku baru terfikir yang selama ni exam membazir kertas. *Bodohnya aku selama ni =='

  13. Farhana Jafri says:

    betul tu!! mmbazir gile.. pokok skrg dh nk pupus dh.. pas hbis exam bknny dorang recycle pon.. buang merate.. baik wt mesin mcm ipad smpan nota dlam tu.. skrg dh alaf 21.. canggih la sket.. even quran pon dh ade alat elektronik sndri.. xkn buku sekolah or exam sch xbleh kot~~

    jemput singgah sini ANASAURUS 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *