Fakta Menarik Mengenai Putrajaya Yang Disorok Oleh Tun Mahathir

Selain Mekah dan Madinah, Putrajaya adalah satu-satunya bandar di dunia yg tiada gereja, tokong, kuil, biara dan seumpamanya. Yang ada hanyalah Masjid dan Surau.

Pergilah ke mana-mana bandar besar, bahkan di bandar utama negara islam seperti Istanbul, Jakarta, Kaherah, Islamabad, Dubai dan lain lain, kita akan melihat wujudnya pelbagai rumah ibadat selain Masjid dan Surau.

Hanya MASJID & SURAU sahaja dibenarkan di PUTRAJAYA

Itu adalah melambangkan keagungan Islam yang didokong dan diIlhamkan oleh Tun Dr. Mahathir.

fakta putrajaya yang disorok

Bangunan pertama yang dibina di Putrajaya ialah Masjid Putra. Perkataan MASJID yang digandingkan dengan PUTRA sebenarnya mempunyai simbolik yang tersendiri iaitu MASJID (mewakili agama Islam) dan PUTRA (mewakili Melayu Bumiputra).

Pejabat Perdana Menteri pula sengaja dibina di sisi MASJID PUTRA agar secara simboliknya semua keputusan negara dibuat mendahulukan Islam dan mengutamakan Bumiputra.

putrajaya indah

Masjid Ke-2 Putrajaya pula ialah MASJID BESI yang turut dibina berhadapan ISTANA KEHAKIMAN agar secara simboliknya semua keputusan Hakim dibuat secara adil lagi saksama dengan berlandaskan prinsip-prinsip keadilan Islam. Alhamdulillah.

Admin : Subhanallah, patutlah rasa tenang dan best di Putrajaya. Angin yang meniup sangat mendamaikan.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *