Gambar Dan Video Proses Kejadian Bayi Dalam Rahim

Bayi comel

“Maka hendaklah manusia memperhatikan dari apakah dia diciptakan? Dia diciptakan dari air yang terpancar. Yang keluar dari antara tulang sulbi laki-laki dan tulang dada perempuan. Sesungguhnya Allah benar-benar berkuasa untuk mengembalikannya (hidup sesudah mati).” (Surah At-Thaariq : Ayat 5 – 8)

“Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada setitis air mani yang bercampur yang Kami (hendak mengujinya dengan perintah dan larangan), kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat ” (Surah Al-Insaan : Ayat 2)

“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari suatu saripati (berasal) dari tanah. Kemudian Kami jadikan saripati itu air mani (yang disimpan) dalam tempat yang kukuh (rahim). Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu Kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging, kemudian Kami jadikan dia makhluk yang (berbentuk) lain, maka Maha Sucilah Allah, Pencipta Yang Terbaik”. (Surah Al-Mukminun : Ayat 12 – 14)

Sel sperma cuba menembusi telur

Jika sel sperma bertemu dan menembusi telur, ia akan menyuburkannya. Ini dikenali sebagai persenyewaan. Pada masa ini, komposisi genetik selesai, termasuk jantina bayi. Dalam masa kira-kira tiga hari selepas persenyewaan, telur disenyawakan, yang membahagikan dengan cepat kepada sel-sel yang banyak, melalui tiub fallopio ke dalam rahim, di mana ia melekat kepada dinding rahim. Plasenta, yang akan menyuburkan bayi, juga mula terbentuk.

Bentuk pronuclei

Zigot

Perkembangan janin selepas 4 minggu

Pada ketika ini pembangunan struktur yang akhirnya membentuk muka dan leher menjadi jelas. Saluran jantung dan darah terus berkembang. Dan paru-paru, perut dan hati mula untuk membesar. Ujian kehamilan di rumah kini positif.

Perkembangan janin selepas 8 minggu

Bayi kini lebih kurang setengah inci saiz. Kelopak mata dan telinga membentuk, dan hujung hidung dapat dilihat. Tangan dan kaki terbentuk. Jari dan jari kaki tumbuh lebih panjang dan lebih nyata.

Perkembangan janin selepas 12 minggu

Ukuran janin kira-kira 2 inci dan mula membuat pergerakan sendiri. Anda boleh mula merasakan bahagian atas rahim anda di atas tulang pelvik. Doktor anda mungkin akan mendengar degupan jantung bayi dengan menggunakan instrumen khas. Organ-organ jantina bayi mula menjadi jelas.

Perkembangan janin selepas 16 minggu

Janin kini berukuran kira-kira 4.3 – 4.6 inci dan berat kira-kira 3.5 aun. Atas rahim anda sudah boleh dirasai kira-kira 3 inci di bawah pusat anda. Mata bayi boleh berkelip dan saluran jantung dan darah sepenuhnya terbentuk. Jari dan jari kaki bayi sudah mempunyai cap jari.

Perkembangan janin selepas 20 minggu

Bayi beratnya kira-kira 10 aun dan lebih kurang 6 inci panjang. Rahim anda perlu berada di tahap pusat anda. Bayi dapat menghisap ibu jari, menguap, regangan, dan membuat muka.

Perkembangan janin selepas 28 minggu

 

Janin berat kira-kira 2 paun 6 aun. Perubahan kedudukannya berlaku kerap pada titik ini dalam kehamilan.

Perkembangan janin selepas 36 minggu

Bayi berbeza dari segi saiz, bergantung kepada banyak faktor (seperti jantina, bilangan bayi yang dibawa, dan saiz ibu bapa), jadi kadar pertumbuhan keseluruhan bayi anda adalah penting seperti saiz sebenar. Rata-rata ukurannya, kira-kira 18.5 inci dan berat hampir 6 paun. Otak telah berkembang pesat. Paru-paru hampir membesar sepenuhnya. Kepala biasanya kedudukan ke dalam pelvis mulai sekarang. Kehamilan dianggap ‘pada istilahnya’ setelah 37 minggu selesai.

Kelahiran bayi

Video Proses Kejadian Manusia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *