Harimau Muda bermula baik

925289_33_previewPasukan Malaysia Bawah-23 bermula baik selepas berjaya menewaskan pasukan Palm Beach Sharks 5-1 pada aksi persabahatan pertama di Australia.

Jaringan oleh Wan Zaharulnizam, Rozaimi, dua jaringan oleh Thamil Arasu pada babak pertama dan jaringan oleh Izzaq Faris pada separuh masa kedua telah memberikan kemenangan selesa untuk Harimau Muda pada aksi persahabatan pertama mereka di Brisbane, Australia.

Harimau Muda menguasai keseluruhan separuh masa pertama tanpa memberi peluang kepada The Sharks. Wan Zaharulnizam berjaya menjaringkan gol pertama perlawanan pada minit ke-24.

Terdapat banyak percubaan yang dilakukan oleh skuad Bawah-23 itu dan mereka ternyata mampu memenangi perlawanan itu dengan jumlah gol yang banyak.

Empat minit selepas itu, Rozaimi menyumbat gol mudah dari kiri selepas penjaga gol Sharks gagal megawal gawang golnya dengan baik.

Pasukan tuan rumah beraksi dengan lebih fizikal namun itu tidak menghalang Harimau Muda untuk terus mengasak dan pada minit ke-32, Thamil Arasu menjaringkan gol ketiga perlawanan hasik hantaran oleh Irfan Fazail.

Tiga minit selepas itu, Thamil sekali lagi menjaringkan gol mudah dan meletakkan Harimau Muda 4-0 di hadapan pasa separuh masa pertama.

Jurulatih Ong Kim Swee melalukan enam penukaran pemain pada babak kedua dengan memasukkan Syahrul Azwari, Saarvindran, Izzaq Faris, Hazwan Bakri, Syahid Zaidon dan Mohd Firdaus menggantikan Nurridzuan, Rozaimi, Izham Tarmizi, Wan Zaharulnizam, Adam Nor Azlin dan Thamil Arasu.

The Sharks yang pemainnya secara purata berumur 22 tahun itu, mula bangkit selepas waktu rehat. Penjaga gol kedua Harimau Muda, Firdaus lebih diuji berbanding Izham pada babak pertama perlawanan.

Barisan pertahanan Harimau Muda juga diasak oleh pasukan tuan rumah yang masih cuba untuk mendapatkan jaringan walaupun sudah ketinggalan 4-0.

Walaubagaimanapun, pada minit ke-68 Izzaq Faris berjaya menembusi gawang gol pasukan tuan rumah itu dan meletakkan Harimau Muda 5-0 di hadapan.

Aksi pasukan Harimau Muda pada babak kedua berlainan dengan separuh masa pertama ikutan dari perubahan enam pemain termasuk Ariff Farhan dan Saiful Ridzuwan yang masuk menggantikan Amer Saidin dan Irfan Fazail pada minit ke-50.

Selepas beberapa kali cuba mengasak, The Sharks akhirnya berjaya menjaringkan gol saguhati pada minit ke-82 perlawanan.

Harimau Muda XI: Izham (GK), Kenny, Shahrul Saad, Amer Saidin, Azrif Nasrulaq, Adam Norazlin, Irfan Fazail (C), Wan Zaharulnizam, Nurridzuan, Thamil Arasu, Rozaimi


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *