Hati anda terasa Kotor : Ubatnya adalah

hati-kotor

hati anda kotor dan andalah yg bermasalah bila :-

1. anda benci bos atau superior anda.

2. anda x suka, resah, gelisah melihat org lain berjaya

3. anda cepat boring dan letih bila lakukan kerja, tugasan atau tanggungjawab anda.

4. anda takut jadi miskin bila bersedekah.

5. anda x rasa bersalah bila tidak amanah, balik kerja awal datang kerja lambat.

6. anda seronok melihat rakan anda kena hukum atas kesilapannya.

7. anda rasa bangga bila dapat pujian

8. anda berkira tentang ganjaran material atas kerja, tanggungjawab dan amanah yg anda lakykan.

9. anda kecewa bila staff anda tidak perform

10. anda terlupa utk bersyukur bila susah … sebaliknya ada komen itu dan ini

11. anda sakahkan orang atas kesilapan anda …

12. anda salahkan orang jugak atas kesalahan mereka tanpa anda tahu mereka mungkin dah cuba yg terbaik.

13. anda berprasangka buruk mengatakan orang kedekut, jahat, malas, sombong dan apa saja perkara negatif seolah2 anda ni seorang yg sentiasa bagus pada bila2 masa …

14. anda tak terasa nak solat walaupun dah sampai waktu dan dah nampak masjid kat depan

15. anda tak terasa nak ziarah saudara atau rakan anda yg ditimpa musibah

16. anda sukar ucap tahniah dgn ikhlas atas jejayaan rakan anda.

17. anda malu bila anak anda gagal pelajaran tp x malu bila dia x solat.

18. anda x terlintas nak call suami / isteri / mak ayah dlm satu hari.

19. anda jadi sensitif dan mudah panas baran bila lapar.

20. anda sentiasa resah gelisah …

Untuk mengatasi masalah listed in the previous post ini antara yg boleh dilakukan :-

1. Ilmu .. dengan ilmu agama yg mendalam kita akan lebih mendekati maha pencipta seterusnya meningkatkan darjat iman … termasuk sabar.

2. Solat … solat boleh tenangkan hati.

3. Puasa … puasa bersihkan darah dan hati.

4. Kawan … surrounded ourselves with positive people.

5. Doa … doa boleh ubah takdir.

6. Sedekah … doa org miskin anak yatim amat makbul

7. Makanan … bnyakkan minum air zam zam dan mkn sayur serta buah2han …

8. Sumber makanan … pastikan halal dan tiada unsur rasuah9. Tahajud … menyucikan jiwa dan mwnguatkan ketahanan fizikal dan mental.

10. Quran … dalami ilmunya, baca, hadirkan diri dlm majlisnya, fahami tafsirnya kerana ianya kalamullah ..

11. Mata .. dari mata turun ke hati. Jaga mata … elakkan melihat benda haram dan lucah serta kotor. Najispun dan kemaluan kita sendiripun ulamak x bg tengok.

12. Lidah … kurangkan bercakap benda yg x berfaedah dan ketawa berlebihan

13. Telinga … jauhi majlis mengata orang. Dengar bunyi2 yg indah ..

via: Raja Shamri


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *