JANGAN AMBIL PANADOL ACTIFAST ATAU SOLUBLE LAGI!

panadol-soluble

Mengapa tidak boleh ambil Panadol Actifast atau Soluble lagi? Ini adalah satu kisah dan kajian yang dilakukan, ikuti lanjut informasi ini di bawah.

UNTUK PENGETAHUAN,

ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya…
“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia merosakkan organ hati . Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun . Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Alternative Treatment ( Tips )

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak .
Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis “pain killer”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan.

Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.


6 Responses

 1. fredd says:

  sebolehnya mmg taknak. tapi kekadang tak tahan sgt, tepaksa juga

 2. the pharmacist says:

  paracetamol adalah ubat tahan sakit yang paling safe untuk diconsume berbanding ubat yang lain.. fakta hendaklah diberikan dengan jelas beserta bukti yang kukuh.. memerlukan sekurang-kurangnya 20 biji panadol yang ditelan sekaligus untuk menyebabkan liver toxicity.. bagi mereka yang duduk di rumah dan bukan dalam bekerja, mungkin merendam kaki dan minum isotonik adalah cara yang baik.. tapi jika kita sedang bekerja atau dalam keadaan yang tidak mengizinkan cara itu sgt tidak praktikal. dan tudhuan mengatakan ianya tersimpan selama 5 tahun dalam badan adalah sangat tidak munasabah.. tetapi bagi mereka yang mempunyai masalah genetik berkaitan enzim yang memecahkan paracetamol di dalam badan hingga menjadikannya tidak toxic, kumpulan ini mempunyai risiko yang tinggi. tapi bare in mind, kumpulan ini hanya ada 1 dalam sejuta…. just an information to get things right.
  btw, ada banyak sebab mengapa seseorang perlu menjalani dialisis, even pemakanan yang mengandungi merkuri tanpa kita ketahui ataupun alkohol boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang. btw, the best person untuk refer mengenai ubatan is pharmacist and not doctor….doctor are best in diagnosis but not really good in the chemistry of the drug..

  • iza says:

   saya setuju dengan komen the pharmacist, ambil setakat yang disyorkan dan bukan secara berlebihan, berubat mengikut sunnah nabi juga bagus sekiranya berkesempatan melakukannya, jika sedang bekerja di pejabat mungkin tidak begitu praktikal.

 3. cicak koben says:

  Trpulang pada dri anda..nk pcya ka x..klu xmau pcya ikot suka..yg bk pcya bgs skurg2nya dpt jgk info ttg kshtan…nk klu nk rsa cm na skit bila tua..jgn pcya..bnyk lagi ubt slain pndol..YTT

 4. ~ says:

  macam tak btul je

 5. Sz says:

  Ubatan-ubatan moden mostly give effect pada jangka masa yg lama.. Even Nescafe n Mee segera.. It a long term.. Ubat tradisional paling baik untuk badan.. Tiada kesan sampingan.. Tiada Bahan kimia.. Saintis IPTA Malaysia menemui penawar osteoporosis dngn menggunakan herba tanpa ubat moden.. Lebih cepat dan berkesan tanpa memberi kesan sampingan.. Ubat2 skrg dicipta oleh Yahudi dimana untk New World Order.. Untuk kawal populasi dunia.. Yahudi xmkn ubat-ubatan bila sakit, tapi mereka makan herba.. Mereka xmnum nescafe,maggi atau McD walaupun mereka yg cipta.. Open u r mind Malaysian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *