Jatuhkan orang lain ? Budaya kita ?

Assalamualaikum . Ramai blogger sekarang ni suka menulis entri – entri hangat untuk mendapat perhatian dan mencetuskan fitnah . Bila korang tulis macam tu boleh jadi gaduh . Macam Ben Ashaari kata dalam vlog dia , tak payah gaduh – gaduh , lebih baik kita sama – sama supot .

Aku memang setuju dengan vlog terbaru Ben Ashaari tu . Apa yang dia cakap ada benarnya . Bila kita gaduh , mungkin kita rasa seronok dapat buktikan kepada orang lain yang kita ni bagus . Tapi itu bagi korang , bagi orang lain dua – dua orang tu sama saja .

Memang banyak sekarang blog yang suka tulis entri hangat . Kalau hangat tu tak apa ni sampai memecahkan aib orang . Apa ni ? Mana boleh macam tu . Sebelum nak post entri tu , berhubung dulu dengan orang yang korang nak aibkan tu . Tegur kesalahan dia .

Klik sini untuk sambung baca


33 Responses

  1. nurul diana says:

    betol tu , so x mau gado2 , ngeh4

  2. SyedGraphiX says:

    aq x setuju dgn "persetujuan 2 pihak" dan biar aku je yg tau knape aku x stuju. thx =.=

  3. Remedy says:

    Akibat nila setitik…rosak susu sebelanga…budaya stab back ni bkn budaya islam…tapi budaya melayu yang datang dari pelbagai adat…PHD ni kaum lain pun ada cuma kurang didedahkan….

  4. Nizam says:

    betul tu…tak payah gado… bermesra sesama kita lagi baik… 🙂

  5. Mrdaha says:

    Ha3.. nice entry bro. thanks a lot. 🙂

  6. Dauspozi says:

    yeahh mcm aku kan.. aku tak letak pun nama beliau kat entry aku tu.. apa tajuknya ek?.. hah! buat duit dengan iframe, yg tu terang2 salah kan.. lalalalala…

  7. Haz says:

    waalaikumsalam…
    setuju..
    tak yah la gaduh2 ni..

  8. dinsblog says:

    buat per nak dengki2…sepatutnya kita tolong sesama kita….baru boleh jadi bangsa yg maju..kalau tidak kita akan berada pada takuk lama..tak gitu?

  9. antudegil says:

    aik? tak abes lagi isu pasal iframe? ni terasa hati nak publish entri parody berkenaan iframe kang. hehehe

  10. izwanyusof says:

    semakin kita rasa diri semakin bagus, semakin itulah sebenarnya kita semakin bodoh..dunia internet perlu ada batasnya..

  11. Mr.Kerro says:

    kalu org tu tau psal iframe xpe, ni x bg widget banner yg ada iframe kita tak tau tu yg xtahn tuh

  12. eQuRlz says:

    xske gado2 ni..huhuhu..

    kalau bnda2 iframe ni btol2 salah pun..pendekatan yg diambil untuk menegur tu yg salah..

    peace~ 🙂

    meh baca "Cara Untuk Tingkatkan Alexa Rank. | Tips Memilih Keywords Yang Bagus Untuk Search Engine Optimization (SEO)"

  13. SpaQue says:

    PHD (penyakit hasad dengki) mmg wujud diklangan kita

    Entri bes kat sini Gol Cantik Rooney Selamatkan Manchester United

  14. SyafiqRidhwan says:

    Bila kita jadi blogger, adakalanya kita akan dikutuk macam – macam.
    Apa boleh kita buat?
    Selagi kita rasa kita betol, just go on.
    Ingat Kita rasa, kita betol !!
    Bukan kita rasa kita sentiasa betol !
    So, fikirlah.

    ^^

  15. Anonymous says:

    Nak kata macam mana, perasaan hasad dengki ni mmg wujud dlm diri seseorang

  16. Mr. TN_SkY says:

    hurm..budaya mecantas? memang smpai bila2 pun ada..cuma kurang atau cket..

    ape pun ade yg guna ifarme dgn niat btul2 mmbantu..kerana ada segelintir yg gunakan untuk duit..abes semua terlekat…

    setiap amal brmula dari niat..tapi setiap niat tidak menghalalkan cara..think before take an action :-D…

  17. DaHLia says:

    erk kodet, entry ni tuju untuk siapa sebenarnya?

    kalo tupaikaran ke mana2 blogger sekalipun yg buat isu ni, xnampak lak ada appoint to mana-mana2 blogger. Tupaikaran mmg ada letak gambar kan hari tu, tp its MrDaha, bukan kodet..sis dah Ctrl F nama kodet dalam entry berkaitan, xjumpa lak…so kat mana ya? jangan buat cerita adakan menda yg xda, sampai org lain terpengaruh. tu namanya khianat sebetulnya, bawa orang lain sesama berdosa.

    So, tatau lah apa yg dikatakan melayu penggkhianat ke apa ke di sini..Kenapa kita nak melatah kalo kita tak buat? Dan rasanya sebab ramai yng mengkhianat sesama melayu laa kes iframe ni didedahkan. Unless memang kaedah ni dah korang inform sebelum korang buat, itu ok..tapi ada org dah dedahkan pasal ni, baru nak terus terang dgn orang lain, adilkah tu?

    Apapun, teguran tu biarlah berasas, dan nak tegur oraang pun biar berhemah..jangan sampai kita kata kat orang, kita sendiri pun buat..

  18. Afzainizam says:

    _____♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
    ______ ♥♥♥♥♥♥♥♥SAY NO TO VALENTINES
    _______♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥DAY♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
    _________♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Salam Sebuah persahabatan….
    Terima kasih
    kembara ziarah maya”

    betul tuuuuu apa yang nak gado2 cantas mencantas

  19. Kodet says:

    @Cikgu Dahlia , kadang – kadang bila geng kita dikenakan orang lain , apa kita rasa ?

    Lagipun dalam entri aku ada tulis , kalau dah tegur banyak kali tapi dia masih macam tu terpaksa kita sebut nama dia . Ini dah kira ok sebab aku tak linkkan nama dia . Teguran aku berasas bagi pandangan aku tapi tak tahu pandangan orang lain kan?

  20. Rahwana says:

    Salam.rahsia iframe belum khatam lagi,boleh bagi tunjuk ajarnya bro?

  21. Mr.Hac says:

    bajet orang yang nama cikgu tu bagus sgt la nak dedahkan pengkhianatan sesama melayu?
    melayu sgt la duk buat entry panas??
    ko nak tau melayu tak melayu mai jumpa aku..tau la aku sekolahkan..bangang..
    benci betul aku bila bangkitkan isu pengkhianatan sesama melayu..konon.

    kodet dah sebut dgn jelas lagi terang yang ini adalah persetujuan 2 belah pihak..ko buta ke cikgu??
    aku panas hati gila..
    tak payah la bajet trafik ko dah dahsyat, pengikut ko dah ramai, aku takut nak cakap apa2 la?

    kodet kawan aku..jangan sesekali cakap pandai sangat pasal komputer padahal entry ko tu pun ko buat setelah terbaca entry orang lain..

    panasss!!!

  22. Cikgu ct says:

    salam,
    sy rasa tak yahlah dipanjang2kan. memohon maaf tukan lebih baik. Lebih2 lg sesama Islam. Kodet cuba selesaikan cara yg baik. jgn krn dunia blog yg sementara ni kita nk bergaduh pula. cuba yg terbaik ya kodet. abaikan DIA lambat laun pasti org akan tahu jg

  23. Encik MamaT says:

    aku pun tak paham isu sebenarnya.. hehe… tapi apa yang aku dapat.. jangan aibkan orang.. tapi penulis pun mention nama orang lain jugak.. kekeke… tapi apa yang btol…

    "Tapi itu bagi korang , bagi orang lain dua – dua orang tu sama saja ."

    hehe.. dua2 sama bro… hehe.. jangan mraah ekk..

  24. syuwai says:

    toksah la gaduh2x.. mari kita kawan2x ^^

  25. Dawa says:

    waalaikumussalam,
    xelok la menjatuhkan sesama blogger. smo pakat nak naik sama-sama. klu nk jatuhkan org, jatuh la sama-sama. tak gitu? huhu. yg penting buat entry yg berkualiti la. jgn la buat entry murahan

  26. Kodet says:

    @Encik Mamat , kan aku ada tulis aku dah nasihat dia banyak kali tapi masih buat benda sama jadi aku perlu buat sesuatu bukan nak malukan tapi sebab dia tak makan diajar…

  27. eni osman says:

    tu la pasal…rupa rupanya baru ku tahu mcm kah rupanya dunia blogger…akk pun pernah terasa hati dgn statement setengah satement blogger blogger yg dah "famous" ni…tak ape lah kita budak baru belajar…salam maulidur rasul semua…semoga dunia blog kita kearah yg menambah kebaikan….

  28. CakapBisa says:

    sabar la.. memang begitu la.. jeles x patut.. rasa dia lebih baik…
    http://cakapbisa.blogspot.com

  29. fyy mokhtar says:

    PERLUKAH DI SEBABKAN BENDA BENDA REMEH PUNK GADO?? PELIK.

  30. Mr. TN_SkY says:

    hurm..like i said..be chill ya..:-) kodet entri baru? haha

    Panas! Valentine Days Vs Maulidur Rasul??

  31. Mr. TN_SkY says:

    hurm..like i said..be chill ya..:-) kodet entri baru? haha

    Panas! Valentine Days Vs Maulidur Rasul??

  32. DaHLia says:

    @Kodet

    sowi, memang sis dok cari entry teguran kamu dalam blog ni sebelum ni, tak jumpa, thats why sis xnampak teguran tu. sebab tu xnampak kat mana teguran tu..
    dah ctrl F dalam entry sana pun xde jumpa nama kodet..

    anyway, kalo kita rasa teknik iframe kita guna betul, rasanya xperlu melatah. sis pun tak pernah kata iframe ni salah. even untuk navigation bar pun guna iframe, tapi biarlah guna iframe dengan betul dan terus terang, kalo kodet n the geng terus terang, baguslah, itu tak menjadi masalah pun.

    sis pun xde masa nak selongkar semua blog pun. share entry sbb diri sendiri yg suspicious dan tujuan untuk semua org alert.. tak tahulah kalo kita bagi peringatan pada orang lain, itu dikira sebagai mengkhianat golongan tertentu pulak. rasanya takda pulak sis mention nama2 pihak berwajib seperti yg berlaku dalam kes autablogwalking tu.

  33. DaHLia says:

    @Mr.Hac

    xberniat nak dedahkan pun, kalo dedahkan, baik sis senaraikan semuanya yg terlibat. dan tak rasa pulak entry tu panas dan hangat..buat entry untuk sharing, untuk pemahaman sendiri dan bg semua alert. sis pun rasa blog berat, masa BW pun bbp blog berat, kesan drpd mende ni

    anyway, dah cakap, sis xsalahkan kodet pun. dalam entry sis pun cakap, kalo kedua belah pihak setuju, takde masalah. sila baca entry sis dengan jelas. alhamdulillah Allah bagi mata yg masih sihat lagi, belum buta, dan hati masih terang untuk terima teguran korang semua.

    sis buat entry slps sis discover pasal mende ni, selepas tahu macam mana mende ni berfungsi, dan baca di blog Neslo, tupaikaran, dauspozi dan MrDaha , ohdaus untuk kaji sebetulnya mana yang baik dan buruk.

    Anyway, sis xpernah cakap iframe salah (boleh refer entry). Salah kalo xterus terang. kalo terus terang, dan kedua belah pihak setuju, its ok. Iframe ni xpernah jadi haram pun. Kalau haram, xdenyer kod iframe ni guna untuk navi bar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *