Kadar Zakat Fitrah 2012

Kadar Zakat Fitrah  2012 / 1433H : Salam sejahtera, aidilfitri semakin menghampiri jadi sebagai umat Islam diwajibkan untuk membayar zakat fitrah tahun 2012. Membayar zakat adalah sebagian daripada rukun Islam keempat. Bayaran Zakat dapat membantu golongan yang memerlukan.

Kadar zakat fitrah yang ditetapkan diseluruh negeri di Malaysia bagi tahun 2012|1433H tidak begitu ketara perubahannya dari segi penurunan atau kenaikan.

kadar zakat 2012, kadar zakat negeri kedah 2012,kadar zakat negeri johor 2012,kadar zakat negeri melaka 2012,kadar zakat kelantan 2012,kadar zakat perlis 2012,kadar zakat selangor 2012,kadar zakat terengganu 2012, kadar zakat pahang 2012

Waktu Yang Sesuai Untuk Membayar Zakat Fitrah

  • Wajib : Mulai terbenam matahari akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
  • Paling Afdhal : Sebelum Solat Sunat Hari Raya Aidilfitri
  • Sunat : Sepanjang bulan Ramadhan
  • Makruh : Selepas Solat Sunat Hari Raya sehingga terbenam matahari pada satu Syawal
  • Haram : Selepas terbenam matahari pada satu Syawal; hukumnya berdosa tetapi wajib ditunaikan segera zakat fitrah dan pada waktu itu ia dikira qada’. Sekiranya masih dilengahkan, maka akan bertambahlah dosanya.

Kadar zakat fitrah adalah bersamaan satu gantang beras iaitu atau bersamaan 2.3 kilo beras atau sesuatu yang sama nilai dengannya.

Zakat fitrah dikenali juga sebagai zakat badan, zakat puasa, zakat Ramadan, dan zakat Idul Fitri kerana masa untuk menyempurnakannya adalah pada akhir Ramadan dan menjelang Hari Raya Aidilfitri.

Zakat fitrah adalah sebagai penyuci orang yang berpuasa daripada melakukan perbuatan keji dan buruk juga untuk dijadikan sumber keperluan orang asnaf ketika 1 Syawal.

Kadar Zakat Fitrah 2012


1 Response

  1. keretahitam says:

    yang pasti zakat fitrah sudah saya tunaikan..anda bila lagi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *