Kenapa Blogger selalu memaksa aku follow blog?

Rimas betul aku dengan blogger – blogger yang suka memaksa aku follow blog diorang . Kalau aku suka blog korang , memang aku follow . Kalau aku tak follow tu maknanya belum terbuka hati aku untuk follow korang. Sejak aku buat blog , aku memang tak pernah memaksa orang follow blog aku dan tak pernah tulis kat shoutbox orang ” I follow you , you follow me back ” .

Jadi apa yang aku nak sampaikan ialah jangan nak memaksa orang follow blog korang dengan hati yang tak ikhlas nak follow . Kadang – kadang aku terpaksa juga follow korang sebab korang tulis kat shoutbox aku yang korang follow aku , jadi follow blog korang balik .

Jenis blog yang aku akan follow .
1. Menarik 
2. Ilmiah dan hasil tangan sendiri
3. Tips blog
4. Blogwalking blog
5. Blog yang memaparkan gambar pelik
6. Blogger yang berumur 14 ke bawah

Jadi kalau blog korang tak ada salah satu dari enam ini , aku takkan follow . Kalau follow pun aku mungkin follow dengan hati tak ikhlas kot . Ok itu saja dari aku . Malas nak tulis banyak – banyak sebab bukan orang nak baca sangat panjang – panjang kecuali blog otai – otai macam justkhai , hanis zalikha , mymetro .


37 Responses

  1. zaira says:

    setuju gak lah paksa-paksa orang follow blog sebab kdang2 penulisan diorang kita tak minat nak baca.

    mana taknye. asyik2 cakap pasal BF dia.

    pastu emo-emo tak tentu pasal.

    tak best la nak follow kan?

    tapi why blogger 14 tahun ke bawah??

    budak2 kena blajar lah… huhuhuh u

  2. Kodet says:

    @zaira , heh yang bnyk gmbr dlm blog tu lagi la… 14 tahun ke bawah tu sebab aku kagum walaupun muda tp da pndai buat blog sndiri dan ramai pembaca .

  3. shafinaz (: says:

    aah . selalunya bila kita fllow orang dgan hati tak ikhlas , lepas kita fllow mesti tak bukak dah blog turh , even dea bnyak update . eh turh pndapat sayelah :p

  4. mie says:

    biasa la tu..
    golongan yang mencari follower…
    gue pun ikut sendiri je nak follow…

  5. Kodet says:

    Dulu aku ada rasa juga ada follower tu best , tapi kalau ada follower tapi bukan pembaca setia tak best jugak

  6. Kodet says:

    @shafinaz , betul tu , nanti lama- lama dah tak bukak dah la blog yg kita follow tak ikhlas tu

  7. MéuzAngelo™ XXIII says:

    terkena jugak dengan blogger2 yg gedik? haha..
    alah bisa tegal biasa.. biasenye aku tak layan kalo org paksa2 follow ni..

    dia follow kita tak semestinya kite kene follow dia balik..

    ape yg penting, penulisan blog yg berkualiti, menarik, kelakar, tersusun..

  8. little aieza says:

    nice 🙂

  9. Kodet says:

    @MeuzAngelo , aku setuju dengan kau … haha terkena jugak la …. lag 1 pc org yg pkai broadband lmbt

  10. Lydia Miza(Aidyl Azim) says:

    saya pun x pernah paksa org suka dan follow saya..biar mereka ikhlas betul tak?

  11. yuyu aziz says:

    aha sangat2 setuju dengan pendapat ni. saya pun rasa sangat tak selesa bila orang request mintak follow dorang. ish, kalau ada follower yang terpaksa ni even ramai pun, pada saya tak bermakna gak sebab orang bila dipaksa.

  12. Kodet says:

    @alynn Notnot , haha mcm perli ja nmpk

  13. yad'z says:

    tau tak pew…. tengok kat blog yad'z … dekat cb,.. banyak giler i folllow u…

    hurm… memang lah kite bterima kasih pada yang follow kite..
    tapi biarlah ikhlas kan, bukn sebab ak menaikkan follower die,,.

    ( act, mase mula2 blogging penah terjebak jugak… tapi leps tu rase cam bengong lak wat gitu… huhu)

  14. hans says:

    masalah nih akan sentiasa berlaku
    tak apa
    cakap elok2 dengan mereka tu
    kalau mereka xnak terima terpulanglah pada mereka

    P/S : Tolong Vote Saya Sebab Saya Nak Menang Buku Nih! (^_^)Y

  15. ondeonde says:

    macam dah jadi kegilaan pada angka kt bhgn 'follow'..
    kalau follower ramai tapi diorang tak bace entry yg korang tulis & mengikuti blog korang..tarak guna gak..
    nak follow atau tak, tu sume hak ko..
    and yes, kdg2 aku pun tak ikhlas time tekan butang 'follow' & kdg2 kesian (follower skit dr aku) so tekan gak la..

  16. siti faridah harun (nama penuh tu) says:

    hehe ,, ida xde ciri2 tu ,, tp kalo awk singgah pun dah kira ok,, =)

  17. Cik Moon says:

    haha..sgt setuju.. tapi cara masing2 berbeza… mgkin dia kejar follower… klu cikmoon dpt kat shout box cam2.. cikmoon selalunyer ignore jerk.. wat pe nak marah2.. nanti kecik ati plak dia.. yg penting biar semua happy blogging~

  18. faiqah says:

    terpaksa tak follow blog saya?hehe

  19. chacha says:

    memang tak suke jugak orang suh mollow2 nie…stakat nie xpnah plak chacha paksa blogger fllow chacha…sbb chacha tau blog chacha biasa2 sajer…peace! 🙂

  20. sharaBUNGA says:

    tak kisah la nk 4low ke tak~

  21. Anna says:

    saya mmg biasa follow blog tapi xprnah 2lis utk follow balik, yg 2 dorg pilih sndri,xprnah paksa.:) sebab byk sgt follow,hanya termampu baca update yg baru je post.sebelum follow pn saya baca dlu posts dye,klo ok saya follow terus. >.<

  22. Cik Yana says:

    Biasa budak2 umur 14 tahun ke bawah tu la yg bese tulis suruh follow,,
    yg da tua-tua ni jarang sangat nak paksa orang follow,,
    sedar diri dengan belog,,
    hee~

  23. diana says:

    follower ramai pun traffic kurang tak best jugak..
    yang penting rajin bw..
    rajin follow je tapi singgah nye tak,patah lagi nak komen..tak guna jugak kan..

  24. THE LEKAT LEKIT STORY says:

    terpulang pd blogger nak follow or tak. Tu hak masing2. follow la jika suka.. comment la jika rasa.. baca la kalau minat. Sebagai blogger hak kita menulis, hak mereka membaca & menilai.. follow or tak itu terpulang pd penilaian masing2.. kan??

  25. Afizz says:

    Setiap kali saya blogwalking , saya memang akan follow blog tu , tapi saya tak kisah la dia nak follow ke tidak. Tak kan lah nak memaksa pulak. Memang setuju sangat dengan entri ni.

    Jom Sertai Bloglist
    MemoriSeorangMuda
    Segmen Bloglist MemoriSeorangMuda 2011

  26. Anonymous says:

    xheran sebab umur kou pun budak lagi xtau apa nak cari ..xfollowpun takpa bukan kou bagi duit pon….ahahahaahh

  27. budak xsombong says:

    lahaiii kou pun tulis kat bawah tu berharap orang add kau…apa cerita….

    ni suka hati akulah nak cakap kan….jangan marah…

  28. sicomot-comel says:

    ahaa..
    setuju!

    tapi pelik,,nape 14 ke bwah?

  29. Kodet says:

    terima kasih bagi comment yang menarik … aku tak pernah berharap orang nak add aku … yang penting orang baca blog aku … bawah 14 tu sebab ….er…..er…..

  30. woot-woot says:

    tapi satu gua tak setuju dengan cara ko..pergi shoutmix orang cakap

    Kodet : Kenapa saya tak follow anda? Nak tahu?

    bukan shoutmix gua,tapi nak pergi shout kat shoutmix gua pon boley aje..

    blog gua tak best,hampeh,macam tahik..

    agak2 bagi new blogger terase tak ko shout gitu?aku kenal sorang blogger bawah umur,yang baru blogging A WEEK

    dan ko pergi shout macam tu..jatuh la maruah die kalau orang2 lain bace..orang len mane tahu die tu berblog lame mane..tp bile ko shout macam tu ,gua pon boley jadi terase beb

    tak kisah la ko nak buat entry hentam gua balek..buatlah..tapi jangan lupa backlink..dapat jugak traffic..haha

  31. afifaa. says:

    nak amek point woot-woot.
    agak terkejut baca kat cbox 'kenapa saya tak follow anda'.

    first impression; 'macam agak terasa, tak best sangat blog aku kot'

    heee. but im okey je. sebab nak follow ni tak boleh main paksa-paksa. kena ikhlas.

    saya pn nak follow blog orang, tengok jugak jenis mcm mana. biarlah dia cakap; 'follow i balik' pn tapi isi tak seberapa, saya tak akan follow. bukan nak kata sombong atau tak menghargai followers tapi kita nak blog yang ada nilai tersendiri, yg bina identiti sendiri.

    peace 🙂

  32. Anonymous says:

    macamla bagus sangat,,,ha ha

  33. Ewan xplorasi says:

    kerenah manusia…..

  34. sky-locker says:

    cepat follow blogspot pelik nie == ntah apa-apa nya blogspot.haha FOLLOW JER LA ..(MEMAKSA)

    http://www.sky-locker.blogspot.com

  35. Nur Fannun says:

    klau org follow blog aku, tak de lak aku follow dia blik cuma aku kata tq follow.
    follower byk tak guna klu visitor kurng..
    lbh baik ramai visitor dr ramai follower yg hnya setakat jd follower je.

  36. Encik MamaT says:

    betol gak tu… tapi kadang2 tu orang yang baru buat blog.. mesti nak sokongan… hehe… tapi sekarang ni ramai je follow aku tapi tak bgtau kat chatbox… cayalah… korang memang best…

    new entry
    Azam untuk berubah… apa tunggu lagi…??!!

  37. Clara says:

    suka entry nieh..
    betul2.. rmai paksa org suruh follow..
    yg pling hangin klu dia tulis..
    Follow u, follow me..
    tp aku cek kat follower..
    tak up2 pown jmlah follower aku..
    grrr…

    Aku pun malas nak hentam dia nnt
    tak pasal2 something bad berlaku..
    perli2 cukuplah..
    hahhaa

    http://cerytara.blogspot.com/2011/01/aku-buta-atau-memang-tak-up2-haish.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *