Kenapa Doktor Bedah Memakai Pakaian Bewarna Hijau?

Kenapa Doktor Bedah Memakai Pakaian Bewarna Hijau? [] Mungkin ramai yang sudah mengetahui kebiasaannya doktor selalu memakai baju berwana putih bukan? Tetapi apabila seseorang doktor itu ingin melakukan pembedahan kepada pesakit, doktor itu akan menukar baju berwarna hijau. Adakah anda tahu mengapa doktor memakai baju berwarna hijau?

Walaupun sukar hendak dipastikan kenapa warna hijau jadi popular kerana alasan ini, hijau memang sesuai pada doktor untuk melihat dengan lebih baik di dewan bedah, kerana hijau adalah lawan dari warna merah dalam roda warna.

Menurut seorang ahli psikologi, melihat pada warna hijau dapat menyegarkan mata pakar bedah dalam melihat benda-benda bewarna merah, termasuk organ-organ tubuh yang berlumuran darah semasa pembedahan. Melihat warna merah terus menerus menyebabkan signal warna merah di otak kurang sensitif terhadap variasi warna merah.

Alasan lain adalah, apabila dengan terus-menerus fokus kepada warna merah akan menyebabkan ilusi berwarna hijau pada latar warna berwarna terang atau putih. Ini akan menggangu penlihatan doktor. Jika warna baju doktor bedah berwarna hijau, ilusi ini akan berkurangan dan tidak akan mengganggu penglihatan doktor.


1 Response

  1. titan says:

    ada gak warna ungu dan warna pink..kan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *