Kenapa ramai blogger beralih kepada entri SEO ?

Ramai blogger sudah beralih dari entri personal ke entri berunsur SEO . Ramai gak , contohnya aku , Izamir Ridwan , Andyhowtt , Abdulfarique dan ramai lagi . SEO ni sebenarnya best tau !

Kelemahan blog personal
1 . Jika facebook problem , blog tidak mendapat sambutan hangat
2 . Trafik ikut banyak mana kita promosi
3 . Kena ada pembaca tetap
4 . Perlu update atau trafik jatuh merudum’

Kelebihan blog SEO
1 . Blog masih mendapat view walaupun berbulan tak update
2 . Tidak perlu pembaca tetap
3 . Trafik ikut keyword dan entri
4 . Tidak perlu menggunakan Facebook , hanya tulis dan ping di Pingler


Kelemahan blog SEO
1 . Tidak sesuai untuk pembaca yang cerewet
2 . Kebanyakkan entri berunsur berita dan gambar

Jadi mana satu pilihan korang ? Personal atau SEO ? SEO senang tapi kena cepat update berita – berita panas .


24 Responses

  1. tia @ Ini Kisah Tia says:

    dua2 . hehee . sekarang tengah berusaha ke arah itu 😉

    Kan Dah Makan Penampar

  2. Admiral Hafiz says:

    secara jujur, aku TAK SUKA langsung entry SEO yang main copy paste berita drpd website akhbar online…

    bosan giler…

    Entry Terkini: #adindaevans – Isu Blogger Tiada Dara Jadi Perhatian

    Dunia?

  3. Syat0za Zai says:

    kalau den dua2 sekali ^_^

  4. khalid says:

    masih belajar pasal selok belok blog

  5. khalid says:

    masih study pasal blog

  6. Sya Isya says:

    2 2 best…hehe..SEO kalau lambat pun OK je juga. better late than never.

  7. nescafeais.com says:

    Dua2..janji buat entry..hehehe

  8. Hanafi says:

    owh itu yg dinamakan seo rupanya..hehe

    bukan benda tu namanya meta marketing..ekeke

  9. kotak hitam says:

    dua-dua sekali…..

  10. HAFIZAL says:

    kalo masuk seo,,, ada apa2 masalah tak pada blog

  11. Sally Yatiey says:

    Dua-dua best 🙂
    Kalau nak buat entry personal , pastikan entry tu menarik untuk dikongsikan kan .

  12. Fazreen says:

    Seriously tak suka bila entry tu tak kena dgn blog..blog personal tapi publish entry macam harian metro. Tak rasa pelik ke? If ingin main dgn entri SEO buat satu blog, contoh blog media. Macam amanz network yg menjurus kepada media teknologi. Boleh buat media hiburan macam ohmedia..

  13. Chempaka Sari says:

    saya campur campur…

  14. Izamir Ridzwan says:

    pembaca tetap akan lari jika 100% beralih kepada seo..

  15. !! Kodet !! says:

    @tia : teruskan usaha

  16. !! Kodet !! says:

    @Admiral Hafiz : Aku jenis tak copypaste dri surat kabar..

  17. Faizal Fredley says:

    aku pilih blog personal…entry seo kadang2 jer…sbg backup trafik jika aku bz atau x der idea…

  18. !! Kodet !! says:

    @syatoza zai : bila nak buat header kt aku ? huhu

  19. kay shafiQ says:

    X bleh both ker, hehehe

  20. adrian aizat says:

    sebenarnye SEO tu untuk per? mcm ne?
    ade link tak?

    http://adrianaizat.blogspot.com/

  21. adrian aizat says:

    sebenarnye SEO tu untuk per? mcm ne?
    ade link tak?

    http://adrianaizat.blogspot.com/

  22. Dawa says:

    SEO ni mmg penting tp xleh smo entry pasal nak kejar SEO. pembaca kalau boleh nak kelainan juga sekali-sekala. kalau dlm paper pon berita tu, dlm blog2 lain pon berita tu gk, mesti pembaca pon bosan

  23. angah says:

    sy xtaw pow cm mana nk wat 2.?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *