Kepentingan blog copypaste dalam arena blogging

 

Sejak kebelakangan ini , kebanyakkan tips berblogging menyuruh atau menggalakan kita tidak menciplak artikel atau hasil tangan blogger lain . Tetapi bagaimana jika ia adalah satu kisah yang perlu kita kongsikan untuk kesedaran orang ramai ?

Jika sesuatu artikel berkaitan agama , pasti kita merasakan sesuai untuk dikongsikan kepada orang ramai . Di dalam fikiran kita , sama ada ingin kongsikan atau limitedkan post di blog aku agar semua post di blog aku adalah hasil tangan tulisan sendiri .

Pendapat aku ialah kita patut kongsikan artikel atau berita yang berinformasi / ilmiah kepada pembaca blog kita . Apa salahnya juga blog yang dah popular kongsikan artikel agama yang sudah 10 blog kongsikan ?

Kebanyakkan kita cuba untuk mengikuti tips blog yang diberi oleh blogger yang sudah lama di dalam arena blogging . Tetapi ketahuilah jika kita tiada idea untuk membuat entri baru atau tidak mempunyai masa , yang menyelamatkan kita adalah kongsikan artikel copypaste atau trafik blog terus merudum .

Kita jadi diri kita sendiri . Jangan ikut blogger yang dah popular . Mereka boleh katakan begitu kerana mereka sudah popular . Ketahuilah , apabila kita mempunyai pengaruh , apa yang kita katakan akan diterima bulat – bulat oleh orang yang setia padanya .

Jika tiada entri coypaste , bagaimana kita hendak menyebarkan apa yang terjadi di dalam dunia . Kita tiada sumber untuk dijadikan rujukan . Jadilah diri sendiri .

Blog copy paste terhangat : Adik Copy Paste

Hargailah blog yang kongsikan artikel copy paste !


26 Responses

  1. eddy says:

    Yezzaaa..akhirnya…ada juga yang bersependapat dengan aku…. :)..mmg betul pun, sikap close source hanya akan menyebabkan perkara yang elok tidak tersebar dengan cpt.

  2. ||aLeaSaRa|| says:

    he3..macam2 pdpt.hurm..masa mula2 ada blog dulu kite terfikir jugak ngape ramai suka disable right click(tapi blh copy jugak kan?)dan ada yg siap bg warning kat blog diorg agar jgn copy paste and so on..hurm…bagi kite apa salahnya kgsikan ilmu…blog bukan blh bawa ke kubur pun…betapa byknya pahala bila ilmu dikongsikan…

  3. !! Kodet !! says:

    @Eddy : thx sbb stuju , aku pun dah lama nk post ni .

  4. !! Kodet !! says:

    @Abang Zam : dah komen dah abg zam , great revealed !

  5. !! Kodet !! says:

    @Aleasara : ada cara lain nak copy , kalau ikutkan nak juga aku buat tutorial .

  6. Abang Zam says:

    terima kasih!

  7. muhammad iqbal hakimi bin tahir says:

    kadang2 perlu even aku blog personal pun ada jugak entri copy paste..peace! =)

  8. maidaribendang says:

    aku pun kadang-kadang kering idea buat juga…hehehe

  9. Chempaka Sari says:

    Salam, tak boleh lah pk macam tu dik… sebarkan ilmu pun ada adabnya, macam nk ambil barang orang jugak, mintak izin dulu dan jgn lupa krdt pada penulis asal.

    Ala macam buat assigment, kene bg references dan sebagainya. kalau x boleh masuk penjara wo…

  10. redzuan says:

    actually xde masalah ambik info dr blog lain n copy tp yg jd masalahnyerr. ada cetern blogger yg xtau etika dan xbertnggungjwab xbg kdit link. da rembat artikel orang satu hal, xmentioned satu hal n then xbg kdit link. atleast bg kdit link sbb bukan mudah jgak sorg blogger lain buat dan share sesuatu entri tu. n then kita dgn mudah rembat artikel dia dan publish kat blog xbg kdit dan sumber link ke blog dia. mcm kita punya entri. tu yg xbgusnye. bak kata pepatah melayu lembu punya susu sapi yang dapat nama. maknanya orang lain punya usaha orang lain yg dapat nama dan dikenang. dan paling aku pantang sekali mcm blog yg buat tutorial ambik dr blog lain. bila aku tnya senyap je. da sah2 rembat dr blog tutorial lain. at least bg kdit so kita tau sper pemilik sbnr yg publish entri tu.

  11. aRaN says:

    sokong !!!! 🙂

  12. Awan Fantasia says:

    saya sokong tapi better creditkan kepada penulis asal..saya adalah salah satu blog yang dicopypaste oleh adik copy paste..tak percaya?try tengok logo kat gambar dalam entry tue..hehe

  13. GemukCantik says:

    agreed! just letak ah mana depa copy tuh, link ke nama org ke. apa2 info, supaya org lain tau blogger tuh hanya copy. nk hasil sndri

  14. peace289 says:

    ade pro dan kon nyer…

  15. Jejaka Terhangat says:

    copy paste utk maintainkan traffic? macam bleh disangkalkan je kat situ..inilah yg dikatakan, orang buat blog, kita pon nak buat gak..

    apapon, aku tetap tak sokong blog yg copy paste semata2 tanpa diolah dgn bahasa sendiri..atau dikreditkan kepada tuan punya blog..blog aku tak popular pon. tapi aku masih berpendirian camtu..

    copy paste semata2 dan sebarkan mklumat tu lain ertinya..

  16. Dawa says:

    stuju tu stuju. tp kalau smo org berkongsi menda yg sama, mcm boring gk. klu copy paste tu just dia je yg ada info psl tu selain drpd original writer, yg tu bley diterima gk la.

  17. !! Kodet !! says:

    @Jejaka Terhangat : Macam la ko buat blog untuk menulis ? Haha aku tau la kenapa orang buat blog , tak perlu simpan – simpan .

  18. woot woot says:

    hahaha..copy paste ?

    kat sembangjer banyak entry copy paste..

    sebab aku taw,orang yg aku copy tu,die copy paste jugak..haha..

  19. Syafiq Rosli says:

    kalau copy paste dan credit kat orang tuh tak pe..hehe..tul tak mr kodet..

  20. pRiNCe says:

    nice…entry…:)
    thnx tau datng melawat…:)

    awak dah join contest cabutan bertuah kat blog sy??

  21. mancai says:

    salam singgah, cuma kalau boleh ubah la sikit ayat2 agar tampak lebih segar.. sekadar pendapat…

  22. Ujang9897 says:

    copy paste menda ilmu tu takpa bagi aku

    tapi copypaste ayat orang tu yg tak best..

    lagi2 tutorial..penat org buat dia copy bulat2..hee

    copy paste artikel takda maslah..bagi aku

  23. Ifti Larina says:

    wah! lepas kodet ckp cmni, mmg nk jadi diri sendiri lah!

  24. MamaIeta says:

    sokong! bergantung pada entri yang berkaitan lah kan? kalau personal blogger tu pon ko nak copy paste memang tak patut lah….

  25. titan says:

    aku ok aje bab copy paste ni. Biasalah tu..tak semua orang sempurna dan bagus nak hasilkan artikel yang mantap-mantap. Kalau ada orang copy paste tu..itu salah satu tanda mereka hargai artikel tu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *