Kpop memang jijik macam sampah?

Dari dahulu , saya memang tak minat Kpop sebab peminat kpop ni kebanyakkan gedik sangat dan buat saya meluat sangat. Lagipun drama kpop ni banyak cinta – cinta dan memang tak sesuai dengan saya. Pilihan saya mestilah macam KL Gangster, Hikayat Merong Mahawangsa dan Magika. Dalam nyanyian pulak , saya lihat mereka punya lagu langsung tak ada seni dan saya tak faham kerana saya tak belajar bahasa korea. Tapi macam mana peminat kpop boleh faham ye? Mereka belajar bahasa Korea?

Setahu saya kat sekolah di Malaysia hanya ajar Bahasa Jepun sebagai bahasa tambahan dan tak ada pulak bahasa Korea. Nak kata belajar kat Internet , tak mungkin dapat fasih secepat itu. Kalau menggunakan translator , mungkin mereka akan ditipu bulat – bulat dengan propaganda kan? Jadi kenapa Kpop ni memang jijik macam sampah erk? Jom tengok video di bawah. Sediakan beg plastik supaya tak muntah bila lihat sampah ni.

Camna ? Termuntah? Takpe , saya tahu jawapan tu. Mari sama – sama kita boikot. Sudah terangan – terangan ini bukan kesilapan tetapi disengajakan. Semua sama jelah , tak ada yang baiknya semuanya busuk – busuk belaka. Sekian.

PS : Video telah didelete oleh uploader. Ni mesti takut`~


34 Responses

  1. Zaid says:

    tak patut diorang hina islam.. jom boikot gak..

  2. Roti Telur says:

    eeeee,jijik nyaaaa..hihi..jom boikot..

  3. ahmad fairos says:

    memang busuk KPOP,,,aku dan sedara mara aku boikotttttt
    what the hell this kpop says……….they know nothing………!!

  4. ohcikgu says:

    kalau kat malaysia..memang teruk la kena nanti..

  5. man bihun says:

    aq setuju kita kasi boikot org macam depa ni. apa pun x tau tp nk buat gak

  6. mari kita boikot program tu!!!
    [tpi jgn la boikot KPOP, lagu mereka best.. 😛 ]
    lagu mereka, pandai-pandailah cari maksud kalau nak nyanyi, memang xda diajar di M’sia bahasa korea.. lirik disediakan dlm ABC, bkn dlm b.korea betul..

    PeAcE,
    MuhdNurHidayat aka Nurul

  7. MRS KELASI says:

    ADOI AKU PUN MUAL DENGAN K-POP DAN PEMINATNYA SEKALI
    BAIK LAYAN ICE CREAM POP..SEJUK TEKAK..

  8. anonymous says:

    open minded skit sis and bro 🙂

  9. unknown says:

    open minded?dlm islam x perlu open minded klau dah dopermainkan macm tu skali..islam agama suci..bukan yg boleh diguna pakai segala bagai..open minded ada pada tempat

  10. calliph313 says:

    video tentang ape? please someone tell me

    • Kodet says:

      Tentang sebuah rancangan saya pun dah lupa nama apa… tak silap saya Star King ( kalau tak silap ) . Mereka berlakon sebagai orang Arab dan memegang senjata seolah – olah melabelkan orang Arab adalah pengganas / terrorist

  11. Lea says:

    Assalamualaikum,

    Untuk pengetahuan semua, rancangan tu dah pun meminta maaf on their insensitive behavior. They live in a country which Islam is such a minority, so they dont have enough exposure in terms on that.
    Tapi, kita sebagai orang Islam, jgn la pulak nak sama level dgn diorang tu.. memaki, menghina orang lain. Semua pun ciptaan Allah jugak kan? 🙂

    Interest and preferences are differ from one individual to another. There is no your-music-is-better-than-mine concept. Sebab semua nye terpulang pada individu tu sendiri. Tak faham? well, music is such a global thing that goes beyond language, culture & country. You dont need to understand the language in order to feel the music. Lagipun, apalah gunanya translators yg bertungkus-lumus subbed and upload those things for others to enjoy with ease, kan?

    To be honest, i am a person that enjoy kpop songs. So i know how the kpop world goes. We are bonded with a relationship that developed by the same interest, respect and trust. Dan walaupun kpop fans ni memang nampak obses dengan apa yang diorang minat, jangan la judgmental sgt. Majority of us lead a successful life, both studies and career. Tak kira benda apa pun, kalau kita tahu bezakan yang positif dgn negatif, InsyaAllah tak hanyut~

    Kalau nak seribu daya, tak nak seribu dalih. In my university, Korean is not the main 3rd language that they offer, tapi kalau nak, boleh je ambil kelas kat luar. Banyak sgt kelas korean yg ditawarkan. Ilmu ni, kita boleh cari kat mana2. Jangan sekat pemikiran, sempitkan pandangan dengan menegakkan pendapat kita yang belum tentu betul.

    If you are not in the situation, then dont talk like you know everything because it might show your shallowness. Try to understand and really practice the meaning of “respect”.

    Cuma satu je nasihat saya, jgn satu hari nanti, terjilat ludah sendiri. Life is a circle, babe 🙂

  12. mazliana 얼음 공주 (@blackelementice) says:

    berapa umur adik ni? uuu you are too young to understand how the whole world works.. and just for your information darling deary.. being judgmental by not understanding how the whole situation really is, is the most simple way of proving how shallow you really is… how much we always hate when others judged us before understanding us.. so do kpop fans…
    kpop fans gedik? obsess? macam sampah?
    hahahahahaaaaa…. this so called thing macam sampah ni lah yang being with me ever since 2004 to 2012… I’m a proud degree holder and successfully working in real life now… and you? you are no where there yet babe… there are many people love kpop.. not only highschoolers yang you nampak macam gedik gatal tu… working people and lecturers.. all those yang you nampak tu, yang budak2 kecik emo.. *macam you jugak kaaan..* hehehhe… jangan marah….
    pasal bahasa korea tak di offer kat sekolah.. ni lah dia nya.. ni laah… which person ever told you, yang education and knowledge can only be gained from school ni.. orang zaman skarang belajar macam2 cara… yes laaaah.. kalau dah tak suka kpop tu, pemende pun ko nampak buruk kaaan…

    • Kodet says:

      Herm, tidak perlulah kita riak dan takbur dengan kejayaan yang kita ada. Jika belajar melalui internet , hanya boleh tahu beberapa perkataan dan anda tidak akan dapat berbahasa Korea dengan fasih. Hermm, apapun saya tetap dengan pendirian saya

      • mazliana 얼음 공주 (@blackelementice) says:

        *facepalm* ntah kat manenye post saya riak ngan takbur..i’m just giving example, yang bahwa minat kpop ni bukan kerja sampah..sebab sampah tak boleh tolong kita belajar tinggi2… aduyaaai.. masalah..susah nak explain kalau tulis camni kan?

        yep.. adik boleh teruskan dengan pendirian adik.. takde salahnye…
        tapi, menyebarkan perkara yang tak betul, yang tu tak boleh dik…

        setakat beberapa examples, adik dah judge kpopers dan kpop macam sampah.. adelah tak baik.. kita orang kat melaysia pun, tak jugak seme baik… dan, adik minat filem dan lagu malaysia… bagus… sebab kitorang kpopers pun suka jugak… cumanya lebih sikit, kitorg minat korea…

        kalau adik judge drama dan filem korea yang masuk kat tv malaysia… dik, jujurnya..drama tu, stock drama yang channel tv malaysa larat beli.. drama mahal, bagus, tak masuk malaysia…
        belajar korea kat internet? tak boleh fasih? sape cakap? belajar pakai buku boleh… belajar kat universiti pun boleh…

      • farayas says:

        I don’t plan to change your views on Kpop or even the people who like Kpop. What you think is up to you.

        But honestly, do you really believe that learning things from the internet is only skin deep? The internet is a huge resource pool for every kind of knowledge out there, be it how to jail break an iPhone, or repair a Gen 2 radio system to even learning a foreign language. To say that one cannot be fluent from learning via the internet is really biased and shallow… Have you even tried to do so?

        All I can say is globalise your way of thinking because if you don’t you won’t get very far in life.

  13. geanna says:

    Assalamualaikum.

    first of all, i learn Korean language through internet, listening to songs, reading comics and also watching videos. and i know a lot of people personally and virtually that has successfully done the same. at least i know simple terms, how to speak some daily conversations and how to read Hangul.

    “Setahu saya kat sekolah di Malaysia hanya ajar Bahasa Jepun sebagai bahasa tambahan dan tak ada pulak bahasa Korea.” <– LOL. this. my school, in rural area, offers more than Japanese language for students to learn. Do you even Google about this fact? So what ever you were saying up there are mostly invalid.

    posting stuff with such prejudice without even trying to understand or study the pros (just stating the cons) are plain shallow. Just because you think something is disgusting in your honest opinion, doesn't mean you have the right to paint EVERYBODY who loves KPOP as JIJIK MACAM SAMPAH and SEMUA SAMA JE LAH~ plus, you judge Kpop lovers based on ONE single video from Star King? that really shows how your mind work honestly.

    as someone who has been involved in kpop for almost 10 years now, i learn a lot of positive stuff from it and i am proud to say other than my belief which is my religion, kpop makes me a better person. i study harder, work harder, learn harder. and to tell you the truth, respect is the most important thing between kpop fans.

    as a Muslim, if you want others to respect our religion, start by learning to respect others first. you don't gain respect. you earn it.

    p/s: i'm using english coz i feel like using it though english is not my first language. so if this annoys you too, then i'm glad that you do. peace.

  14. Lea says:

    Dik,

    Awal2 lagi saya nak minta maaf ye kalau terasa, menyinggung perasaan ke ape. Bukanlah nak riak atau takbur dengan kejayaan yang ada. Tapi kami cuma menyatakan perkara2 ni untuk menunjukkan yang bukan semua yang involve in this kpop thingy ni, hanyut. Minat yang kami ada pada kpop ni, dijadikan platform utk berjaya, encourage us when we are down, sebagai contoh kesungguhan dlm capai kejayaan. Ambillah siapa pun sebagai role model, asalkan tahu bezakan baik dan buruk.

    Kawan2 saya semua pun minat habis kpop ni, attend concerts, beli albums. But we still have our own life, working as accountants, teachers, lecturers, town planners, pharmacists, It consultant and some still studying while maintaining good results. Sungguh, ni semua kawan2 saya, yang sama2 minat habis la kpop ni ^^ Obses pun kami, insyaAllah kami still jalankan kewajipan sebagai anak dan hamba Allah.

    Tolong jgn skeptikal terhadap benda yg related dengan korean ni. Benda ni effort dik, effort. Pick up a few words, kalau minat teruskan dpt formal class. Lama2 boleh la pandai~ Even Bangladeshi and orang Nepal yg dtg negara kita ni, tak yah masuk fundamental kelas pun nk faham bahasa kita kan? Able to grip other language is such a good thing. Tak kira la bahasa apa pun. Asalkan kita pandai manfaatkan.

    Belajar dari internet ke, kelas ke, dictionary atau dari mana sekalipun, tetap ilmu kan? Language is best learned when you practice it. Saya sendiri ada ambil Korean kelas, sambil tu, lagu2 dan drama ni tolong brush up our understanding..

    Minat benda2 korea ni, not only help in brushing up on Korean language, but indirectly in English. Because the subbed is in English, and we are internationally connected with other fans in other countries as well. It is a waste if we overlook on that matter, which actually an opportunity to widen our networking and knowing others culture, and also introduces ours.

    I’ve been in this situation for quite sometimes, involve in it actively, so i know it well. Really well. Takbur dan riak tu, cuba tgk pada diri sendiri. Jangan jatuhkan hukuman, kita bukan Tuhan.

    Tak pelah. pandangan masing2, kita tak boleh nak paksa. Tapi sebolehnya, hormatlah minat orang lain. tetaplah ngan pendirian adik tu, but u dont have to spread the hatred sebab, kita tak tahu apa akan jadi in the future~

  15. mumu says:

    kpop=korean pop jijik mcm sampah?? setakat ni x dak la lagi lagu-lagu korea yg sy dengar jijik…
    sbb goverment kat korea akn tapis dulu lagu seblm keudara.. mmg x blh ada carut2 dlm lagu k-pop nih… jd jgn cakap kalau x tau ^^

    pasai belajar korea kat internet… awat pulak x blh fasih?? klau dah minat satu-satu tuh semua boleh la… klau x mcm mn kebykkan translator asal dr malaysia…sbb awk ni br umur 16 thn..
    cm ada sijil UPSR & PMR sj.. meh sy tlg buka minda sikit…
    mmg sek kat my x dak kos bahasa korea cuma jepun tu pun utk bdk2 MRSM…
    tp bila adk dah msk universiti bahasa korea mmg ada… kita boleh belajar bahasa yg nak…

    komen pasai bdk2 minak k-pop gedik dan bt awk meluat tu… semuanya bdk sek men mcm awk jgk la… besa la bdk2 sek.. mmg gedik bila jumpa org hansem2… agaknya awk pun sama bila tgk perempuan lawa… hahaha ni pun kena buka minda jgk… bkn semua yg minat kpop gedik dan bdk2 sek ja… yg dah msk U, medical students, cikgu, lecturer, pun minat kpop la…

    pasai video tu pulak.. x tau la pasai apa.. tp tgk komen kata ttg hina islam…
    mau ingat la drg tu bkn negara islam.. jd drg mmg x tau pasai islam..
    lain la kat malaysia ni.. non-muslim pun akn belajar ttg serba sikit pasai islam…

    lain kali klau nak post something.. jgn main hentam ja.. dan hanya ikut perspektif sendiri
    kena fikir byk sudut jgk… sbb nak tulis karangan utk SPM mmg x blh sedap tgn ja nak tulis…

  16. rose says:

    kesempitan pemikiran anda terserlah disitu.

  17. Kodet says:

    Herm, bela diorang dapat apa ye?

    • shulian says:

      self satisfaction! protecting innocence is what we human should do! they’ve done mistake, they admit it, they apologized….
      if everyone question, what will i get in return after doing something that we dont see the benefit, what a scary selfish world we all will turn into
      simple example for your simple mind?
      if others involved in argument or fight, when the the innocence are bullied without opportunity to defend themselves, will you just be a bystander and look, and go away? coz like what you asked above there *bela diorang dapat ape?*

  18. fiffy says:

    this post is quite childish kan. kodet pun sama jugak mesti awak yang post benda ni kan? sungguh2 awak pertahankan pandangan & minat awak ye… kalau dah tak suka kpop tu back off la. apa awak dapat dengan mengutuk orang yg minat kpop & kpop itself? oh. forgot, self satisfaction kan. mcm kami la. kami happy bila bela2 kpop. happy bila tengak ada lgk org otak sempit & sendat mcm korang ni.

    benda kecik mcm ni pun nak argue. penyelesaian senang je kot. tak payah dengar. tak payah kawan dengan orang yang minat kpop. kan senang. 🙂

  19. myrule says:

    agak2 org2 yng lyn k-pop ni tau x nasyid? btw gua dulu x tau apa itu k-pop gua ingat K*****-POP haha

  20. manusia says:

    yang korang gadoh bagai nak rak apesal, lantak die lah nak komen kpop ape pon, kalau die xsuke tserah die lah, masing2 ade pandangan masing2, saye pon xske kpop gk, so fullstop. yg dok puji kpop tu tinggi melangit tu pe kejadah nye jugak, klu korg kate korg minat gile2 kt kpop, korg follow x lagu2 nasyid jgk, ke ade yg lgsg xminat nk dgr lagu2 nasyid ni? ye lh lagu nasyid kn xd ayt2 cinte utk kekasih. then korg fanatik x dgn al-quran? ngn allah? ngn rasul? msti xsfanatik kpop kan kan kan??? smpai semua lagu die korg tau, name die yg pnjg, filem lakonan die. snggup dok puji artis luar drpd nak pertahankn artis negara sndiri, mcm mane artis kite nk maju, klu msg2 dok thegeh2 lyn artis luar tu. maaflah kalau ramai yg marah dgn komen sy, but as what i told before, masing2 ada pandangan masing2. kalau korg boleh buat phimpunan Bersih yg tsangat bersih tu, so xsalah kan klu pmilik blog ni nak post view die tntg kpop & xslh kn sy nk bg komen jugak.

  21. syaz says:

    kta kpop mnjijikn sorry skit yg korg post ni x mnjijikn ke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *