Pendapatan Pemimpin Malaysia dan Pemimpin Singapore

Gaji Menteri

Image dari The Star di atas menunjukkan jumlah pendapatan bulanan bagi seorang Ahli Parlimen, Menteri serta Timbalan Menteri.

Dengan pendapatan sebanyak itu yang masih belum dicampur dengan pelbagai elaun maka tidak hairanlah jika perebutan kuasa berlaku

Jika semasa zaman Rasulullah S.A.W. perang Uhud menyaksikan sahabat-sahabat Rasulullah S.A.W. berebut rampasan perang setelah berjaya memenangi peperangan.. malah mereka sanggup melanggar arahan Baginda..

Ni lain-lain pendapatan yang akan diperolehi oleh seorang Ahli Parlimen.. tak termasuk lain-lain elaun..

PETALING JAYA: Seorang Ahli Parlimen boleh menjana pendapatan sehingga RM10,000 sebulan termasuk elaun.

Merujuk Kertas Statut 235 Tahun 1983, Akta Ahli Parlimen (Saraan) 1980, seorang Ahli Parlimen diberikan elaun bulanan seperti untuk keraian (RM1,500), pemandu peribadi (RM1,200), perjalanan (RM1, 500) dan telefon (RM900).

Ahli Parlimen turut dibayar elaun sebanyak RM200 sehari apabila mereka menghadiri mesyuarat di Parlimen dan RM150 apabila mereka menghadiri mana-mana jemputan rasmi mesyuarat, taklimat, seminar atau pelbagai acara anjuran kementerian atau agensi-agensi kerajaan di peringkat persekutuan atau negeri.

Selain itu, Ahli Parlimen juga boleh menuntut elaun makanan (termasuk 25% untuk tips) dan bayaran untuk bilik hotel, bayaran caj dobi, tempat letak kenderaan, tol, dan wang belanja untuk membeli pakaian panas dan pakaian istiadat.

Faedah-faedah lain seorang Ahli Parlimen ialah mendapat rawatan perubatan percuma untuk diri mereka, pasangan dan anak-anak di bawah 21 tahun di hospital dan klinik kerajaan, pinjaman komputer, kereta dan perumahan, senjata api percuma dan lesen kenderaan, serta pencen dan ganjaran untuk perkhidmatan mereka di bawah syarat-syarat dan keadaan tertentu. ~the star

Sumber Anak sungai derhaka


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *