Permohonan Skim MyHome Bantuan Rumah Pertama

Permohonan Skim MyHome Bantuan Rumah Pertama – Skim MyHome merupakan projek perumahan yang membantu untuk mendapatkan rumah pertama anda.

Skim MyHome yang telah diluluskan mulai 1 Januari 2014 dengan peruntukan sebanyak RM300 juta di bawah seliaan Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Antara objektif atau matlamat utama skim MyHome adalah untuk membantu rakyat memiliki kediaman sendiri dengan kos rendah dan sederhana. Skim ini turut menawarkan bantuan sehingga RM30,000 untuk setiap unit rumah kepada individu yang layak.

skim-myhome

Bantuan Skim MyHome 1Malaysia

 1. Dikenali sebagai Skim Perumahan Mampu Milik Swasta atau MyHome
 2. Maksimum Bantuan Rumah RM30,000
 3. Terhad Jumlah Peruntukan sehingga RM300 Juta
 4. Kerajaan akan membantu mereka yang layak membeli rumah pada harga rumah kos rendah dan perbezaan baki harga akan dibayar kerajaan kepada pemaju berkenaan.
 5. Terhad kepada 10,000 unit rumah

Syarat Kelayakan Skim MyHome Rumah Pertama

 1. Warganegara Malaysia
 2. Terbuka kepada pembeli rumah pertama
 3. Pendapatan bulanan isi rumah maksimum RM3,000 bagi kos rendah
 4. Pendapatan bulanan isi rumah maksimum RM6,000 bagi kos sederhana
 5. Dilarang menjual rumah dalam masa 10 Tahun
 6. Subsidi Skim Myhome akan dibayar terus ke akaun pembeli

Contoh Subsidi MyHome

 1. Subsidi akan diberikan kepada pemohon yang layak untuk membeli pada harga rumah kos rendah mengikut definisi yang ditetapkan kerajaan negeri.
 2. Jumlah maksimum subsidi adalah RM30,000
 3. Misalnya kalau kerajaan negeri menetapkan rumah kos rendah pada harga RM40,000, sedangkan pemaju terpaksa menjual rumah pada harga RM70,000, maka kalau pemaju dan pembeli berkenaan layak untuk mengambil bahagian dalam skim ini, maka rumah RM70,000 akan dijual pada harga RM40,000, dan baki RM30,000 dibayar kerajaan.

Borang Permohonan MyHome

Bagi yang ingin mendapatkan Skim MyHome Bantuan  Rumah pertama boleh memohon kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk mendapatkan borang bantuan Skim MyHome bermula pada 1 April 2014. Permohonan secara online Skim MyHome tidak disediakan.

Terima kasih kerana membaca artikel “Permohonan Skim MyHome Bantuan Rumah Pertama”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *