Ramainya orang suka pelakon Korea

Apakah maksud aku minda sudah dijajah ? Kita sudah dijajah minda . Sekarang sudah menjadi trend remaja perempuan ( yang paling banyak la) terlalu obses dengan cerita – cerita jepun @ Korea .

Diorang tak habis – habis obses dengan pelakon Korea yang hensem la konon tapi sebenarnya ni semua pembedahan plastik . Cuba la korang tengok muka laki Korea ni semuanya lincin , tiada bintik – bintik atau jerawat . Macam kena photo retouch je kan?

Di sekolah aku , lelaki kelas aku memang benci habis pelakon – pelakon Korea nih . Dah lah lembut lepas tu gay lak tuh . Aku rasa mat jambu (bagi lelaki) yang banyak tengok cerita Korea ni sebab banyak cintan – cintan . Baik aku tengok cerita Janji Diama lagi bagus . Lagi best lagi cintan habis . Korang minat pelakon dia sampai gaduh dengan orang , tapi apa korang dapat bela – bela pelakon ni?

Aku tengok cerita Korea ni pun memang muak betul sebab kakak aku minat Korea sampai TV dia kawal tiap – tiap malam . Jadi aku memang tak dapat tengok tv pada waktu malam . Ini aku cerita pasal Korea , sekarang kita kepada anime pula .

Anime

Korang minat anime ? Aku pun minat dowh . Anime memang banyak yang best – best . Tapi sedar tak yang Jepun dah buat kita meminati negara Jepun dan terasa nak bercuti di Jepun . Sapa – sapa pasti mengidamkan untuk bercuti di Jepun . Bukan setakat itu malahan ingin belajar bahasa Jepun .

Di sekolah aku , ada dua kelas yang boleh kita belajar bahasa jepun  dan aku salah seorang yang terpilih untuk belajar Jepun . Tapi selepas setahun , aku out dari kelas Bahasa Jepun . Kenapa aku out ? Aku tak minat la bahasa Jepun ni . Dulu sebelum aku belajar memang aku teringin nak belajar bahasa Jepun , tapi sebab kena hafal macam – macam dan hanya kasi problem kat otak aku so aku quit . Bukan aku seorang tapi lima orang dari kelas aku yang keluar . Boleh dikatakan semua lelaki kat kelas aku nak keluar Jepun .

Cuba korang check balik Sejarah Tingkatan 3 , Jepun serang Malaysia( Tanah Melayu ) kan ? Kini impian diorang dah tercapai sebab kita mempelajari bahasa Jepun di sekolah kita . Kita juga tahu yang Jepun ni hebat dalam perang psikologi . Aku bukan berniat untuk flame sapa – sapa , tapi inilah yang sedang berlaku .

Korang tengok lah drama – drama tempatan kita , ramai orang lebih prefer drama Jepun dan Korea dari drama Melayu . Diorang cakap drama tempatan suka buat tentang bisnes dan sangat memboringkan . Aku tak setuju bila diorang cakap drama tempatan kita tak best . Drama tempatan kita best hapa . Pada bulan 3 , akan keluar Hikayat Merong Mahawangsa . Aku rasa yang Merong Mahawangsa tu akan meletup , sebab tengok trailer saja sudah macam filem antarabangsa yang bertaraf cemerlang .

Siapa kata Pelakon tempatan kita tak hensem?

Teka siapa kat gambar tepi ni ? Inilah dia Asyraf Muslim . Aku suka dia berlakon jadi ustaz . Tambah – tambah ada drama dia yang tajuk Ustaz Amirul (sama dengan nama aku ) . Tapi aku paling suka masa dia berlakon Niang Rapik ah . Sirius lakonan dia jadi ustaz memang jadi .

Sekian sahaja entri aku habis macam biasa la entri aku tak panjang mana pun . Jum check entri – entri lama aku yang korang belum baca . Korang adalah yang terbaik kalau baca ni smpai abes ar … Jgn lupa bagi komen sama ya…

 


34 Responses

  1. Siti Safiyyah says:

    part korea tu haku suke! haha kite geng ah gini.. 😛

    part anime tu err,,haku tak bape layan sangat lah.

    part drama melayu tu, aku tengok gak. tapi pilih gak lah sbb ade yg tak bape sesuai utk tontonan seisi keluarga kan.

    so papehal aku rase sendiri pikirlah nak kene jajah minda ke tak? 😉

  2. cik Ladies says:

    hamboi ,,, CL da tak trkate ape2 niey .. sebab CL minat kpop .. ahh ~~ terluka nye hati .. sy ttp sokong asyraf muslim bb dy ensem , lakonan aaron aziz ttp best , adnan sempit , sy tgok .. tp bg CL , org laki m'sia tak suka artis sne sbab org m'sia macho+hancur .. segelintir la .. ahak .. oppss .. bukan semua ye .. dtg sini ..

    http://zuekiller.blogspot.com/2011/01/tentang-k-pop.html
    bace niey .. 🙂

  3. mR.sYaH says:

    aku layan citer korea dgn melayu… anime dgn indon aku xlayan…
    betul cakap kau tu.. aku suka tgk jalan citer dia tak membosankan..

  4. intan suraya says:

    hehe.. intan pon suka sama asyraf muslim sbb dia nmpk cam baek je.. gosip pn x byk sgt la psl dia.. tp intan lg suka sama shahid kapoor…haha Layan gak korean ngn anime tp x fanatik sgt la.. tgk bila da xde cite nk tgk..huhu

  5. KinosKoko says:

    sy suka anime..hik2

  6. ..hizamirahim.. says:

    haha.
    dijajah?
    aku rase byk benda je kite dah kene jajah kalau nak ungkit.
    =.=

  7. Anonymous says:

    minda rakyat malaysia banyak dijajah bukan sahaja minda rakyat dijajah malah minda pemimpin kita juga dijajah dimana silapnya?sebab itu perlukannya islam dan petunjuk dari Allah supaya minda kita tidak dijajah oleh kuasa barat atau kuasa asing …..tengok anime dan drama sekadar ala kadar jangan sampai terikut2..tingkatkan iman dan taqwa Isyaallah kita tidak dijajah…

  8. Kodet says:

    nmpknya berbagai pandangan…. best la korang nih

  9. Anonymous says:

    Dijajah minda? Sama ke dijajah minda tu dgn negara dijajah?
    So apa yang nak diterangkan ni? Kita semua patung Korea dgn Jepun ke sebab anime, kpop ke apa jadah yg berkaitan diorang tu popular di sini? Kalau macam tu, apa bezanya terhadap Indonesia? Aku pasti ramai yang dok rumah tengok sinetron mengarut tu. So minda kita pun dijajah Indon jugak ke?
    Sejarah berulang apanya? Dulu lain, propaganda perang, ini sekadar influence je. Dulu ada ke kpop dgn anime? Dulu Jepun imperialis, skang ape? Influence barat pula tak nak sentuh ke? Lagu-lagu Inggeris dekat radio tu, kita dijajah barat jugak la macam tu? Kita belajar jugak bahasa Inggeris diorang tu. Anyways, apa salahnya belajar bahasa Jepun ke Korea? Ilmu tu. Rasulullah pernah bersabda, menuntut ilmu biarlah sampai ke negera China. Hah, paham paham je la.
    Jadi bro bengang sebab ada segelintir rakyat Malaysia yang prefer Drama Korea/Jepun berbanding Drama Melayu? Kenapa tak namakan title blog ni pasal Drama dan bukan pasal minda dijajah. Bagi aku tak masuk akal sebenarnya.
    Persoalan dia macam ni, bukan pasal Korea/Jepun laku kat Malaysia, tetapi kenapa Malaysia tak laku sangat di luar negara.
    So kalau ada yang terasa tu jgn ambik hati ye. Aku saja meluahkan pendapat je.

  10. Firdaus Alim says:

    saye suke naruto hihi

  11. Abdul Farique says:

    tak minat cerita korea ni ! . kalau doraemon tu minat la 🙂

  12. wanacesh says:

    woh,,kter pon rasa tajuk dia mcm x sesuai,,he3,,lantaklah kan,,blog awk kan,,aa,,kter samala,,kter pon benci citer korea,,hrp pelakon je lawa,baget kiut,,tpi jln crita buat ngntuk nk tdo jer,,bosan ar,,kter suker cter action,,he3

    aa,,anime kiter suka naruto dgn conan,,tpi naruto lama dh tgl sebb kes onemanga break kejap,,kter pnyer smngt nk bcer hlg dh,he3,,skrg layan conan je yg buku tau,,kt tv 2 x cntik la kartun dia,,

    A ShOulDer To Me To CrY oN,,: Pergaduhan adik beradik paling TOP di Malaysia!!

  13. Wedelia Ryo says:

    sy stuju dgn anonymous n encik hizamirahim

    standard la orang suka tgk benda yang cantik, lawa, hensem. suka tgk citer best. benda yang mhiburkn. tapi takat tu je.

    itu pun nk di label dijajah ke?

  14. daisy says:

    aku tak minat sangat korea.
    mungkin sebab aku ni dah tua kot.ha..ha..

  15. Firdaus Alim says:

    Satu ag..Duas suka suju ukiss..tapi daus ag suke the butterfingers..yeah local otai

  16. Mr. TN_SkY says:

    ahaha..korea? SkY ada berpuluh2 drama korea,jepun + n berpuluh2 anime dlm pc nie..untuk apa? sje lyn bila bosan2..lolx..but tak fanatik sgt..sbb my hDD 2.5tera..xtaw nk simpan apa aha..so..buat koleksi je semua..smbil mengkaji..release tensen..huu..dulu addicted berdota skunk dah kurg..addict anime lak..zzz..tgk2 jugak..jgn smpai obses..<–cuti sem shaja ada mse untuk tgk zzz..

    HANYA ORANG GILA YANG BERFACEBOOK???

  17. syuwai says:

    siapa pelakon lelaki korea yag gay tu ??

    nak tau gak o.0

  18. ►AdamXis◄ says:

    Kodet…sejak akhir2 nie jejaka melayu telah dilupakan…huk3 (i_i)…moh kite cari amoih korea plak…hahaha edisi membalas

  19. sky-locker says:

    baguih gila entri hang. aku layan gak cita korea (thankyou) aku layan pon bukan sebab apa . sebab cita tu sedih . tengok snopsis dia mesti sedih .

    BTW:PLAYSTATIONPORTABLE 2 :http://sliper-buruk.blogspot.com/2011/01/playstationstationportable-2.html

  20. Jejaka Terhangat says:

    woah..bagus kodet..tetap perjuangkan orang melayu..pe barang korea..bunuh diri je kerja diorg..tu yg pompuan melayu skrg agung2kan. ish2..tp sbrnya, baik korea, jepon, india, melayu sekalipon..artis tak perlu la nak diagung2kan..petanda akhir zaman tu..

    Jejaka Terhangat: Hitam dan Putih Hati Seorang Lelaki.

  21. touya says:

    "Cuba korang check balik Sejarah Tingkatan 3 , Jepun serang Malaysia( Tanah Melayu ) kan ? Kini impian diorang dah tercapai sebab kita mempelajari bahasa Jepun di sekolah kita . Kita juga tahu yang Jepun ni hebat dalam perang psikologi . Aku bukan berniat untuk flame sapa – sapa , tapi inilah yang sedang berlaku ."

    Yang nie aku baca banyak kali tak faham .

    Drama melayu memang banyak SESANGAT membosankan . Drama melayu bukannya pasal bisnes tapi lebih kepada perebutan harta dan hasad dengki . Citer Hani yang aku baru nak suka tu pun ada juga watak Mak kepada mamat tu yang dengki semacam kat Hani . Boring …so aku stop follow citer tu .

    Tahun nie memang banyak citer melayu yang best-best di pawagam . Hikayat Merong Mahawangsa dah berada di kelas yang tersendiri . Mustahil untuk cerita tu tak laku .

  22. Haz says:

    Tak semestinya orang tgk korean drama.
    cintan-cintan,k.
    sbb kadang2 best gak drama korea.

  23. finie says:

    aq mmg x minat korea sbb ntah r…kekdg aq plek r gak asal kwn2 aq minat gegiler kt pelakon n drama korean…smpai org korea 2 diorang wt idola…bkn aq x ske cme diorang terlalu mengagung-agungkn pelakon2 korea 2..lg satu citer korea nie kisahnyer byk y psl cinta2 r..melalaikn..
    btw, gud post,,like it..

  24. finie says:

    aq mmg x minat korea sbb ntah r…kekdg aq plek r gak asal kwn2 aq minat gegiler kt pelakon n drama korean…smpai org korea 2 diorang wt idola…bkn aq x ske cme diorang terlalu mengagung-agungkn pelakon2 korea 2..lg satu citer korea nie kisahnyer byk y psl cinta2 r..melalaikn..
    btw, gud post,,like it..

  25. finie says:

    aq mmg x minat korea sbb ntah r…kekdg aq plek r gak asal kwn2 aq minat gegiler kt pelakon n drama korean…smpai org korea 2 diorang wt idola…bkn aq x ske cme diorang terlalu mengagung-agungkn pelakon2 korea 2..lg satu citer korea nie kisahnyer byk y psl cinta2 r..melalaikn..
    btw, gud post,,like it..

  26. Chempaka Sari says:

    buat anon: kalau dia nak sentuh semua topik maka terpaksalah dia buat buku pula. ini kan blog so tulis skit2 aja.

    aku oun xsuka sgt cerita jepun, indon, korea, omputih. aku suka cerita malysia. kalu aku nak orang luar tgk filem malaysia, aku la dulu kene tgk. tu fahaman aku.

    orang malaysia yang tak tgk filem dan drama sendir pastu komplan kenapa darama malaysia tak terkenal di luar negara adalah seorang yang EGO!

    salam satu melayu.

  27. anis beast says:

    yahuu…ala bab2 korea ni aq suka sangat tau…sbenarnya korea x membosankan…ada 1 drama,kelakar gilaaa…walaupun aq x paham…tpi aq buat2 paham jeeee…

  28. Anonymous says:

    stiap manusia ada cita rasa diorang tersendiri! bleh mnat ceta korea and idol group diorang..tp jgn melebih smpi thap gial byang! aku pon pminat ceta korea coz jln ceta yg menarik! ceta mlayu mmg membosankan..ceta cinta yg sma..jln crita yg sma…membosankan! tp x bermakna ak bkn RAKYAT MALAYSIA dan cintakan cerita Melayu! mta pljrn favorite aku sejarah!Klu ada cerita Melayu yg hbat dan best mmg aku akn tgk…cam Hikayat Merong Maha Wngsa! Nur Kasih…smu tu aku ska sbb ceta dia lain dri yg lain…so jgn ckap kmi sdh dijajah sbb kmi still lyan ceta Melayu!

  29. ♥[tahirah]♥ says:

    Suka baca pandangan awak. HAHA, 'rambut sama hitam, hati lain-lain' , so commenter yang lain, tak yah marah sebab lain org lain pendapat. Sy pun peminat kpop but I don't agree kalau peminat kpop yang lain ban terus artis Malaysia. Siapa kata artis Malaysia tak handsome, tak cantik?
    http://perlcafe.blogspot.com/2011/06/artis-malaysia-they-are-amazing-just.html

  30. kiraier says:

    aku pun tgh belajar Nihongo… hiragana ,katakana, kanji, man’yogana(hiragana la tuh)~ romaji x yah belajar sbb romaji tu huruf roman~ hua hua~

  31. amirul says:

    bollywood dgn bahasa yg memeningkan kepala x de spe komplen pn.. sekurang-kurangnya korea & jepun negara yg maju.. ak pn minat gak snsd.. lagu best ad campuran rap,remix,electro,pop. dll. pekataan yg diulang2.. tg jgn la fanatik sgt.. ak minat sambil tu ak kaji cara diorang maju..budaya kerja yg lg hebat dr orang cina..

  32. ainschiaki says:

    x suke kpop gak, mmg benci grup2 kpop yg cam t’gedik2 tu, tp xde la smpai nk kutuk2. dlu prnh la kutuk tp lps perasan diri sndri pun minat music yg dianggap pelik dan juge dikutuk, so, da x kutuk org lg da. lol..
    sy suke anime!!! n mmg nk sgt g jepun tp bkn sbb psl anime je. tp x prnh rse nk bljr bhase jepun sbb malas nk fikir hiragana,katagana, kanji fuuhh….asal tau sebut beberape p’kataan n paham i think just fine..
    better suke jepun drpd m’agung2kn bnda2 barat. at least jepun slalu terapkan bnyk nilai2 murni, bkn takat b’hibur je. x caya, try dgr lgu2 dorg, msti ade yg b’unsur nasihat
    artis m’sia pun ade yg best. sape kate ktorg ban dorg? xde la..

  33. Miss E says:

    Best sgt la dgn Anime tu? Tak pyh nk agung2kan Jepun tu..sama ja dgn kpop..sya pun minat kpop and xdelah tegedik gedik.Btw anime tu seksi nk mati.Sya benci ANIME! cite mcm tah pape.Nk kutuk kpop kutuk ja la.Igt, kpopers sekalian ni kisah? Nk ckp kpop samph ka apa ka ckp ja la.Jnji korg xkcau life kitorg.Sukati kitorg nk minat sapa pun… i hate Anime 4ever and Haters!

  1. June 21, 2011

    Ramainya orang suka pelakon Korea | Kodet Guide…

    Apakah maksud aku minda sudah dijajah ? Kita sudah dijajah minda . Sekarang sudah menjadi trend remaja perempuan ( yang paling banyak la) terlalu obses dengan cerita – cerita jepun @ Korea ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *