Sejarah Masjid Al-Amawi, Damascus

Masjid Al-Amawi Damsyik terletak di dalam Old City Damascus disekitar Bab Al-Barid. Jalan terdekat menuju ke Masjid ini ialah melalui Bab Faradis. Kebiasaanya Laluan Bab Al-Faraj dan Bab An-Nasar yang melalui Souq Hammidiyah menjadi sesak untuk mereka yang ingin ke masjid tersebut.

Masjid Amawi merupakan masjid terbesar tertua di dunia yang masih kekal baik. Ia menjadi pusat pemerintahan kerajaan Umawiah pada kurun ke-7 Hijrah.

Masjid menjadi tempat beribadat kepada Allah, tempat pemimpin bertemu dengan rakyat, tempat pemimpin memberi ucapan dan maklumat kepada rakyat, tempat pengumpulan zakat dan sebagainya. Institusi masjid ketika itu digunakan sebaiknya. Di dalam masjid Amawi di salah satu sudutnya terdapat Menara Khazanah yang berfungsi sebagai tempat menyimpan harta-harta Zakat yang perlu diagihkan kepada yang berhak.

Harta-harta zakat yang dikumpul oleh pemerintah disimpan dan diedarkan kepada asnaf yang betul yang memerlukan. Tempat menyimpan harta zakat tersebut adalah yang pertama di dunia di wujudkan. Konsepnya berjaya! Harta dikumpulkan dan diberikan kepada yang perlu. Bukan di ambil untuk modal membina bangunan atau membeli aset-aset kerajaan Umawiah pada ketika itu. Dan tidak dikumpul dengan tujuan untuk melihat ia dalam jumlah yang banyak kemudian dicanangkan bahawa harta zakat semakin banyak.

Masjid ini turut menempatkan beberapa Makam para nabi iaitu Nabi Yahya a.s yang dipercayai hanya kepalanya berada disitu. Terdapat pula 2 lokasi di dalam masjid yang menjadi tempat persinggahan Nabi Hud a.s dan Nabi Khidir a.s. Dibahagian luar berhampiran dataran lapang terdapat juga Bilik yang menempatkan Kepala Saidina Husin bin Ali (ianya diragui). Makam Panglima Islam yang terkenal Sallehudin Al-Ayubi pula ditempatkan bersebelahan masjid.

Menyingkap sejarah ringkas masjid ini, pada asalnya ia merupakan tapak kuil tuhan Semitik Hadad iaitu sekitar tahun 2000 sebelum masihi, kemudian ia menjadi kuil kepada bangsa Rum barat. Ketika Kristian mendominasi kawasan sekitarnya, sebuah gereja telah dibina di atas tapak masjid tersebut bersempena terdapatnya Makam John The Baptist (Nabi Yahya a.s) di kawasan tersebut.

Selepas Islam menawan Syam pada tahun 636 Hijrah penganut Kristian dibenarkan untuk terus menggunakan gereja tersebut dan orang Islam pula menetap di kawasan berhampiran masjid ini. Lebih kurang 70 tahun gereja ini kekal sebagai tempat ibadat utama penganut Kristian. Kesan-kesan turut ditemui menunjukkan dalam tempoh 70 tahun kawasan tersebut dikongsi oleh orang Islam dan Kristian di mana orang Islam akan bersembahyang menuju ke dinding selatan yang menghala ke Kiblat di Mekah.

Masjid ini telah dihias indah dengan mozek-mozek kecil yang mengambarkan corak tanaman dan ladang, bandar dan istana yang mewujudkan suasana kedamaian campuran klasik dan ketimuran. Tiada unsur kemanusian yang wujud pada dinding-dinding masjid sepertimana sering kelihatan di gereja-gereja lama Kristian.

Masjid ini telah kekal selama 1200 tahun dan melalui pelbagai zaman dan rintangan. Ia pernah diserang tentera Mongol, pernah berlaku gempa bumi dan juga kebakaran pada tahun 1893. Sehingga kini, ia masih kekal teguh meninggalkan pelbagai rentetan sejarah dan bakal tertulis apa juga ‘keputusan’ sejarah.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *