Tips : Cara buat entri yang betul

Assalamualaikum , kali ini aku nak bagi pandangan peribadi aku untuk membuat entri yang mendapat sambutan . Sebelum aku tulis , aku dah kaji dahulu kenapa kadang – kadang orang rasa malas nak baca dan memberi respons kepada entri kita .

Sebelum tu , aku tengok blogger sekarang ni tulis tak ucap salam apa dulu , aku pun dulu ada juga entri yang tak beri salam (main tulis je) . Apa kata anda beri la salam dulu , sedap mata memandang kan . Blogger sekarang ni pun kadang – kadang terlalu over apabila menulis sesuatu entri yang memalukan orang lain . Bagi aku benda macam ni memalukan balik orang yang menulis tentang keburukan seseorang tu .

Pertama , pendahuluan semasa anda menulis entri sangatlah penting . Kerana jika anda ping di GB , hanya pendahuluan yang akan dipaparkan bersama tajuk entri . Pembaca apabila membaca akan menilai dari pendahuluan , jadi jika entri anda pendahuluan macam orang karangan E+ memang orang dah tak sanggup baca la . Mulakan entri anda dengan ayat – ayat power dan menarik untuk pembaca teruskan pembacaan .

Kedua , kepada yang selalu tunjuk buffer earning , hentikanlah . Itu tidak mengundang komen , setakat baca dan tengok gambar saja . Kadang – kadang ada juga orang yang kata kita macam riak nak tunjuk buffer earning apa semua tu , sedangkan blogger yang femes pun tak tunjuk earning dia , apatah lagi kita yang setakat BE tak banyak mana ni .

Ketiga , nak tulis entri , kaji dulu betul ke tak apa yang kita tulis . Kalau kita menulis tentang fakta , pastikan ianya betul – betul benar . Jangan tulis benda yang salah , nanti kesian kat pembaca kerana mendapat fakta yang salah .

Keempat , kalau anda membuat entri tentang gambar contohnya seperti 8 tempat Terindah di dunia . Jika gambar itu bukan anda yang snap , tulislah dari mana anda dapat dan jangan buat hak sendiri tulis copyright (namablog korang ) kat gambar tu .

Kelima , jadi diri sendiri apabila menulis entri . Jangan terikut-ikut gaya blogger lain menulis . Kita mempunyai gaya tersendiri menulis . Guna cara sendiri , anda lebih unik .

Keenam , penuhkan entri ada dengan gambar – gambar yang berkaitan dengan entri anda . Sekurang – kurangnya satu gambar dan memadai .

Ketujuh , jangan banyak sangat letak link dalam entri , nanti tak sempat pembaca nak habis baca entri korang ,diorang dah blah . So itu sebab jangan terlalu baik nak letak link blog orang lain dalam blog .

Kalau korang perasan , selalunya entri yang pendek tak banyak dapat komen kan ? So jangan terlalu ketagih nak post banyak – banyak . Tunggu dapat idea dan tulis entri yang betul – betul lengkap dan padat .  Itu saja buat kali ini . Jangan lupa melawat MrKodet setiap 3 hari ya! .



30 Responses

  1. ►AdamXis◄ says:

    Salam…perrrgggghhh kagum dgn kodet…suatu perubahan yg baik (^^,)

  2. Kodet says:

    @adam , selama ni aku teruk ke? haha

  3. namaku rahmat says:

    nice info kodet

  4. Kodet says:

    @rahmat , thx2

  5. amny.. says:

    thnx..

    info yg bgus..

    😉

  6. Abdul Farique says:

    terbaik kodet 🙂

  7. Che Sakinah says:

    banyak juga pembetulan saya kena buat ni… thanks tunjuk ajar 🙂

  8. woot-woot says:

    bhahhaah..tang nuffnang,kadang2 perlu promote be tu..bukan saje2 nak buat entry tunjuk be.hohoho

  9. cikgu ct says:

    salam kodek… huhu lepas ni nak kena bg salam sebelum tulis la erkkkk

  10. Faiz Tapit says:

    nice entry pak cik kodet… heheh…
    tang tiru gaya tulis entri tu mmg aku panas la… ada makhluk sorg ni sumenye nk tiru aku

  11. ::fathin:: says:

    stuju!!! like tis1 ^_^

  12. ceritasekupang says:

    terima kasih sbb kongsi kodet…

  13. menusuk hati says:

    mu memng bgs lah kodet..(banner calon pmr tu pun lawa gak sbnrny)(",)b

  14. SyedGraphiX says:

    haha.. aku stuju2..
    aku pun stuju dgn

    menusuk hati tu.
    aku suka banner pmr ko. haha

  15. nur aisya humaira says:

    Kodet ooo en kodet!!:)
    entry sye ade ciri2 tips ini tk???:)

  16. Kodet says:

    @syed , mmg ah lawa sbb ko yg buat…

  17. nur aisya humaira says:

    Kodet,yg atas tu header ke banner???sye konpius laa…:)
    tpi smart2…;)

  18. Miss Sunshine says:

    Salam.
    Thanks for the tips.
    Boleh digunapakai utk penulisan yang seterusnya.

  19. Kodet says:

    @Aisya , dua – dua ialah header …. yg no2 tu sub header… sbb template x ssuai ltak header besar2 tu yg ltak sub header…

  20. Askrie Hishamuddin says:

    sedikit sebanyak terasa 🙂 hehe. jemput datang blog okay! 🙂

  21. shadowz says:

    blog mr kodet best.. hehehehe

  22. SAMMY says:

    ade tgk tips dari blog Mr.K tak? haa.. try la view..entry ni ok, best sbb bg idea nak wat entry 🙂

  23. Nur Athirah says:

    salam, tips yang sangat bergune.. time kasih 🙂

  24. muss says:

    Assalamulaikum….salam ziarah

    Terima kasih atas info yg sangat berguna ni, kalau tengok blog saya,
    lintang pukang & caca merba malu gak rasanya tak pandai nulis…

  25. BUNGA says:

    As salam.
    pandangan yg bagus… thanks 🙂

  26. Yiedpozi says:

    Betul tu bro. Setuju bebenor Yied. Kalau menulis tu, ikut gaya sendiri. Jangan ikut gaya orang.

    TEMPAH HEADER HANYA RM5 DI SINI

    Jangan lupa join 'Contest Review Blog Yiedpozi.info'

  27. Zul says:

    Salam,

    Tips yang bagus untuk dikongsikan bersama. saya setuju sangat pendapat bro tu:)

  28. FareedSairi says:

    terima kasih untuk tips yang best. akan dikongsikan dalam BL tak lama lagi 🙂

  29. arep_lockermonth says:

    bgus lah blog nih! byk tips!!hehe 😛

  30. ~yayaLOVA~ says:

    tips yang sangat berguna. thanks mr kodet~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *