Trafik Blog tidak boleh dilihat dari bilangan follower

Sering kali kita merasakan yang sesuatu trafik blog boleh dilihat pada jumlah follower blognya . Itu adalah salah sama sekali . Jika anda lihat , blog yang bermain SEO barangkali tidak mempunyai banyak follower seperti blog peribadi .

Jika kita lihat , blog yang designnya menarik selalu mendapat perhatian walaupun artikel di dalam blog itu annoying , tetapi kerana design yg menarik telah membuat kita tertarik seperti magnet untuk membacanya dan menekan butang follow .

Bagi yang friendly di facebook , mesti mempunyai ramai kawan . Dari situ dia promot blognya dan meminta kawan untuk follow blog . Dari situlah dia mendapat follower . Tapi adakah ikhlas dia follow blog itu ?

sebagai seorang blogger yang profesional , tidak perlulah kita bandingkan follower sapa lagi ramai , jika nak tahu trafik blog itu , lihat pada komen . Setiap orang bukan sama taste . 

cuba tengok blog – blog macam yang tak berapa dikenali , yang selalu muncul di google apabila kita mencari
sesuatu , antaranya tidak mempunyai ramai follower . Jadi jangan judge a book by its cover . 

Jangan nak sombong kalau baru buat blog berapa bulan . Aku memang akan cuba jauhi orang yang sombong dalam blog ni yang baik dengan blogger lain ada sebab . Lepas dah dapat , susah dah nak contact .

PS : Ini bukan entri ciplak ,aku buat sendiri . Saja buat ayat skema . Bermain dengan SEO .


19 Responses

  1. Encik Bulan says:

    setuju dan benar sama sekali 🙂

  2. Khairil says:

    betul tu..follower bukan benchmark hits sesuatu blog…

  3. THE LEKAT LEKIT STORY says:

    sy tak paham SEO tp yg saya tau follower belum tentu menjana traffic lain la kalau blogger popular.. follower & traffic memang sama2 sesak.

  4. !! Kodet !! says:

    Tapi tak puas hati blogger yang berlagak …. huhu

  5. SyazwanSarawak says:

    tajuk dah best la. tapi entri pendek sangat 🙁
    huhuuh

  6. !! Kodet !! says:

    Ko nak kata tak best ke ? Kata je , aku tak marah pun

  7. Ujang9897 says:

    gua tak puas hati dgn blogger nama KODET tu…,

    dia jahat..sbb dia langsi ramai org mati..

    *cmne nk kasi trafik dgn komen byk ek..ce citer ce citer

  8. Syukri Mohtar says:

    yeah couldn't agree more..

  9. Chempaka Sari says:

    ala buatlah panjang lagi.. seo tu apa?

  10. Kujie says:

    suke ayat ps…ps… kat bawah sekali tu :p

  11. Dawa says:

    btol tu. blog yg bgs selalunya bermain dgn SEO untuk menjana trafik ke blog mereka. tak perlukan ramai follower.

  12. menusuk hati says:

    Ceh!berlagak sangat…tolak je orang tu jadi imam Jumaat.Baru dia tahu langit tu tinggi ke rendah..Kodet,kalau kau cikgu,aku nak ucap selamat hari guru kat kau.Sekian..

  13. HAKMI says:

    betul tu betul…aik pesal lu langsi gua mati lak?

  14. UpProfits says:

    Tips yg menarik tu bro kodet..actly xtvt blogwalking pun leh dpt byk folower..tp kalu dpt folower yg btol2 folo blog kita lg best..

  15. SyafzMagz.com says:

    betul tu mrkodet!

    SyafzMagz.com

  16. Muhamad Luqman Hakim Mahmud says:

    haha bro terbaik!!!!!
    dan kata-kata akhir dlm entri ko tu aq tau spe blogger tu..haha die kan??brtu; tak

  17. encHIx laNDax says:

    pandai main SEO,follower 10 orang pun boleh jadi mantopp

  18. josrevalution says:

    salam kenal disini bro..untuk artikel ini memang sangat bermanfaat buat setiap blogger..so..sy sokong sangat2..oya..aku dah folo blog bro nie..sebab i like..kalo bro sudi jom lah folo me juga yer…supaya senang kita berkunjung kunjung..cara berpindah dari yahoo email ke gmail email utk login ke blogger

  19. cik zaza says:

    betul. ada yang datang blog kita then follow ataupun tidak hanya mengharap kita follow diorang ballik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *